Pomorska nesreča Pag

V petek, 28. junija 2024, je zvečer prišlo do tragične pomorske nesreče, v kateri sta se zaletela hrvaški vodni skuter in slovensko plovilo.

Ob 19:47 so na Luški kapitaniji v Zadru prejeli obvestilo o nesreči, ki se je zgodila blizu plaže Sveti Duh pri Kolanu, severno od mesta Pag. Takoj so na kraj dogodka poslali reševalno plovilo. V trčenju sta bili dve osebi hudo poškodovani in so ju prepeljali v zadrsko bolnišnico, kjer je ena od poškodovanih oseb ponoči umrla.

Motorna jahta skoraj potonila

Po prejemu prijave očividcev o požaru na ladji, ki je bila poslana v petek, 28. junija, ob 12.05 preko MRCC Reka, so reševalne ekipe takoj ukrepale s koordinirano akcijo iskanja in reševanja.

Policisti Izpostave Hvar so pred odhodom na reševalni čoln angažirali člane Prostovoljnega gasilskega društva DVD Hvar z njihovo opremo. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da k sreči ni bilo poškodovanih, in da motorna jahta ni gorela, temveč se je zaradi vdora vode v krmni del postopoma potapljala. Štiričlansko posadko, vključno z vodjo (družino, vse državljane Republike Hrvaške), so našli nepoškodovane v bližini na drugem čolnu, kamor so jih pravočasno evakuirali. Gasilci so s prenosno črpalko preprečili potopitev čolna, nato pa so policisti Izpostave Hvar opravili preliminarno preiskavo in ugotovili, da je iz za zdaj neznanih razlogov odpovedal izpušni sistem v pogonskem delu jahte, kar je povzročilo nesrečo. Upravitelj, ki je hkrati tudi lastnik čolna, je poročal, da je pred incidentom opazil gost dim in kmalu zatem vdor morske vode v podpalubje. Na kraju nesreče ni bilo zaznati onesnaženja morja, luška uprava Hvar pa je lastniku naročila, da čoln odvlečejo na varno.