Poletna sezona na hrvaškem se je pričela. Zato se je povečalo število pomorskih nesreč med katerimi so nekatere prav neverjetne. Običajno so posledica nenadne spremembe vremena in neodgovornega ravnanja.

Iskalna akcija petih kajakašev

V sredo se je v večernih urah pričela iskalna akcija za petimi kajakaši, ki se niso vrnili z izleta v predvidenem času. Ob 18.57 uri so v centru za usklajevanje iskanja in reševanja prejeli klic o petih pogrešanih madžarskih državljanih, ki so se odpravili na kajakaški izlet. Takrat je na področju Senja pihala močna burja in pogoji niso bili primerni za plovbo. V reševalno akcijo so se vključila plovilo Luške kapitanije Senj, plovilo Luške izpostave Rab in Obalne straže.

Okrog 21.30 uro so na različnih lokacijah otoka Goli našli štiri kajakaše, ki so jih pregledali delavci hitre medicinske pomoči. Ob 23.43 uri so reševalci uspeli vzpostaviti stik s petim kajakašem, ki je sporočil, da je nepoškodovan in oskrbljen s hrano  in vodo. Zaradi izjemno slabih vremenskih razmer, so mu svetovali naj poišče primeren zaklon in počaka na reševanje. Ob 6.00 uri so ga reševalci rešili z rta Markonj in ga prepeljali v Lukovo Otočko, kjer je petorica kajakašev pričela tvegano veslanje.

Močni sunki burje odnesli sup deske

Neposredno po zaključku reševalne akcije petih kajakašev se je plovilo Luške uprave Senj podalo na reševanje poljskih državljanov, ki jih je moča burja odnesla na odprto morje. Družinski člani so poklicali na pomoč, ko niso več mogli videti svojih dveh sorodnikov na obzorju. V iskalno akcijo so želeli vključiti letalo Obalne straže RH. Medtem ko so pripravljali letalo, so iz MRCC Reka prejeli obvestilo, da se je eden od Poljakov javil svoji družini. Burja ju je odnesla proti otoku Pag, kjer sta se oba varno zatekla v Metajno.

Dvojico na napihljivi blazini odnesla burja

Dve osebi, državljana republike Češke je močna burja odnesla s celine vse do južnega dela otoka Pašmana. Očividec, ki ju je opazil na stenah rta Gnalič ob 14.40 uri, je poklical na pomoč. Na lokacijo je odplulo plovilo Luške kapitanije Zadar in brodolomca doseglo že ob 15.40 uri. Kljub izjemno slabim pogojem reševanja zaradi močnih sunkov burje, je posadki uspelo oba Čeha potegniti na plovilo vključno z njuno napihljivo blazino.

Čeha so prepeljalli nazaj na celino, v kraj Pakoštane, kjer sta pričela svojo avanturo na napihljivi blazini.