Pri podjetju ZAR so pričeli z izdelavo novih gumenjakov linije SL. Oznaka je kratica za sport luxury in označuje novo linijo prestižnih gumenjakov. Prvi model iz nove serije je ZAR 49 SL.

Nova serija plovil bo v enem plovilu združevale vse dobre lastnosti prejšnjih serij, ki so gumenjake ZAR postavile pred konkurenco in novosti ter prestiž, ki bodo novo serijo naredile unikatno. Za vsa plovila bo značilno, da so zelo prostorna, udobna, da imajo izjemne navigacijske sposobnosti zaradi posebno oblikovanega trupa plovila in da so izdelana izjemno kvalitetno.

Pri ZAR Formenti so se odločili za prenovo svoje klasične serije plovil, zaradi izjemnega upeha njihovega pomožnega plovila ZAR Tender, ki je na trg manjših pomožnih plovil prinesel številne inovacije in velja za nov koncept pomožnih plovil. Serija Sport luxury bo na trg prinesla nov veter v razredu gumenjakov. Vsa plovila so skrbno načrtovana in izjemno dobro opremljena.

Prvo plovilo v seriji je novi 49 SL. Je majhen gumenjak z veliko prostora. V dolžino meri 4.90 m, v širino pa 2.16 m. Šest komor ima premer 0.49 m s čimer je dovolj velik, da na krov sprejme 9 oseb. Ker je teža plovila le 360 kg (+/- 10%), ga lahko poganjamo že z majhnim 40 KM motorjem. Največja moč motorja znaša 100 KM, za optimalno plovbo pa pri proizvajalcu priporočajo motor s 70 KM.

V osnovi opremi je predal s pokrovom za sidro in sidrno verigo, štirje veliki prostori za shranjevanje, stranska komandna konzola, ki je dovolj udobna za dve osebi in ima dodatni predal za shranjevanje. Sedež krmarja je nastavljiv in krmar lahko med plovbo sedi ali pa stoji. Na krmni ploščadi je že v standardni opremi nameščena zložljiva kovinska lestev za sestop v vodo, komplet za popravila, zračna tlačilka in par vesel. V standardni opremi je 70 litrski rezervoar vgrajen pod komandno konzolo, za doplačilo pa je možno naročiti rezervoar s prostornino 100 litrov. Prav tako je za doplačilo možno vgraditi 60 litrski rezervoar za vodo s tušem. V opcijski opremi so še radarski lok na krmnem delu plovila, reflektor, prednja sončna ploščad z mizo in blazinami, nosilec za pomožni motor, kalužne črpalke in panel z varovalkami.