V San Isidru v Argentini se jutri s prvimi plovi začenja svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470, eden od pomembnih vrhuncev letošnje olimpijske sezone. Najuspešnejši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol in njun trener Tomaž Čopi so v Argentino odpotovali že pred dobrim tednom, dneve pred začetkom prvenstva pa so izkoristili za treninge in spoznavanje z razmerami na prizorišču.

Na svetovnem prvenstvu v Argentini so se zbrale najboljše ženske in moške posadke olimpijskega razreda 470 iz 27 držav. Prva pomembna regata, eden od vrhuncev letošnje sezone bo tudi pomembna priložnosti, kjer bodo jadralke in jadralci preverili rezultate dosedanjega dela v primerjavi s konkurenco in določili načrt dela v naslednjih mesecih vse do olimpijskih iger avgusta letos v Riu. V ženski delu tekmovanja bo jutri na štartni liniji 40 posadk, ki se bodo v močni konkurenci potegovale za čim boljša mesta in naslov svetovnih prvakinj. Poleg najuspešnejših slovenskih jadralk Tine Mrak in Veronike Macarol, aktualnih evropskih prvakinj, so tu vse najboljše posadke razreda zadnjih nekaj let, med njimi svetovni prvakinji, Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, podprvakinji Britanki Hannah Mills in Saskia Clark z nedavnega svetovnega prvenstva razreda 470 v Izraelu oktobra lani.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta s trenerjem Tomažem Čopijem že v sredini januarja opravili prvi del letošnjih priprav na prizorišču olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Skupaj z najboljšimi moškimi in ženskimi posadkami razreda 470, konkurenco, ki se bo avgusta potegovala za olimpijske medalje, so trenirali na olimpijskih regatnih poljih. V sredini februarja so odpotovali v Argentino, kjer so dneve pred začetkom prvenstva izkoristili za treninge.

»Na prizorišču smo že dober teden. Ves teden treningov so prevladovali šibki vetrovi med 5 – 12 vozlov, podobna napoved bo tudi v prihodnjih dneh, mogoče lahko prvi dan prvenstva pričakujemo nekoliko več vetra. Voda je rjave barve, saj jadramo praktično na izlivu reke, prisotni so tudi močni tokovi. Pogoje pa še dodatno otežujejo alge, oziroma neke vrste rastlinje, ki plava po gladini in tudi globlje pod vodo ter se nam zatika na kobilico in krmilo,« je o razmerah na prizorišču povedala Tina Mrak in spregovorila tudi o zastavljenih ciljih: »Na prvenstvu bodo vse najboljše ženske posadke, vse, ki že imajo olimpijske norme ter tudi tiste, ki jih še lovijo. Dali bova vse od sebe za doseči najvišja mesta, kar pa ne bo lahko.« Veronika Macarol pa pred jutrišnjim začetkom prvenstva dodaja: »Pogoji na polju svetovnega prvenstva bodo precej zahtevni, predvsem zaradi velikih obratov vetra, alg in močnega toka. Zaradi vsega tega je težko pridobiti dober občutek na barki. Zelo težko si bo izboriti najboljša mesta, potrebno bo biti iznajdljiv in miren na jadrnici, ne glede na vse naštete razmere.«

Včeraj se je svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470 začelo z otvoritveno slovesnostjo, danes so pred jadralkami in jadralci še zadnje priprave, jutri pa se na regatnem polju začenja zares. Prvi plov je predviden ob 12. uri po lokalnem času, (ob 16. uri po našem času). Do petka se bodo jadralke pomerile v 10 plovih, v soboto pa najboljših deset posadk čaka še regata za medalje.

Vir: JZS.si, foto: Tomaž Čopi