Projekt Adriatic Europa – Dušan Puh Sailing Team je zasnovan kot povezovalni projekt, usmerjen k podpori in promociji jadralnega športa, ekologiji in naravnih razvojnih potencialih jadranskega morja, s poudarkom na razvojnih priložnostih severnega Jadrana in Slovenije kot pomorske države, s prisotnostjo slovenske maxi jadrnice na regatah na območju celotnega Mediterana.

ZGODOVINA

Jadrnica je v celoti izdelana iz karbonskih vlaken in je bila prvič splovljena pod imenom Riviera di Rimini leta 1998. Zasnoval jo je »Studio Vallicelli« priznanega italijanskega arhitekta in industrijskega oblikovalca Andrea Vallicellija. Od leta 2002 pa vse do leta 2009 je bila zmagovalna jadrnica projekta Esimit Europa 1 pod vodstvom Igorja Simčiča, ki se je začel z idejo o povezovanju ljudi in spodbujanju tesnejšega sodelovanja med evropskimi državami in vizijo graditi mostove med športom, diplomacijo, družbeno odgovornostjo, kulturo in poslovanjem.

Od pomladi 2016 bo jadrnica z imenom Adriatic Europa plula pod slovensko zastavo.

TEHNIČNI PODATKI JADRNICE ADRIATIC EUROPA

Dolžina: 19 m
Širina: 4,78 m
Ugrez: 4,20 m
Teža: 7,5 t
Vodni balast: 1,1 t
Višina jamborja: 25,65 m
Glavno jadro: 140 m²
Flok 1: 76 m²
Drifter: 170 m²
Genacker: 350 m²
Motor: Yanmar 55 KM

DOMICIL JADRNICE

Domicil jadrnice Adriatic Europa je v univerzitetnem in pristaniškem mestu Koper, ki slovi po svoji razvojni naravnanosti. Koper je mediteransko mesto z jasno vizijo, v katerem domujejo inovativnost, tradicija in sodobnost. Je zdravo, aktivno in športno mesto po meri človeka, ki zre v prihodnost. Rojstvo projekta Adriatic Europa je logična posledica pozitivne razvojne naravnanosti Mestne občine Koper, ki jo že četrti mandat uspešno krmari župan Boris Popovič.

JADRALNA EKIPA

Dušan Puh – skipper in kapetan, Gašpar Gašpar Mišič, Rok Poropat, Nejc Šorel, Bojan Starčič, Marjan Bauer, Dušan Mrdakovič, Rudi Frantar, Dejan Gulič, Denis Magajna, Dean Kogoj, Juta Ošlak, Andrej Gregorič, Borut Maraž, Mitja Beltram, Rok Krivic, Matjaž Puh, Špela Puh, Gregor Starčič, Dan Poljšak, Andrej Babnik, Matej Ugrin, Aljoša Pečan, Peter Matek, Miran Štiftar, Rafael Vidmar, Jure Butorac.

DUŠAN PUH

Dušan Puh je nekdanji olimpijec, jadralski velikan in nedvomno eden izmed najbolj izkušenih in vsestranskih slovenskih jadralcev.  Je zmagovalec številnih regat na jadrnicah vseh tipov in velikosti, med drugim večkratni absolutni zmagovalec najštevilčnejše regate na svetu Barcolana v vlogi krmarja ali taktika. Posadko nove jadrnice Adriatic Europa sestavlja večina članov posadke iz uspešnega Mobitelovega jadralskega projekta Veliki Viharnik, ki je pod vodstvom Dušana Puha v zadnjih 15 letih zmagala na več kot 90 % vseh regat doma in v tujini.

PLAN REGAT V LETU 2016

28. april do 5. maj Vis-Dubrovnik-Palagruža-Vis, Jadranska regata
7.maj Izola-Portorož, Marinada
4. junij Reka, Fiumanka
27. do 28. avgust Izola, Pokal Val navtike
3. september Piran-Izola-Koper-Piran, Šavrinska regata
10. september Izola. Diplomatska regata
17. do 19. september Trst-Sveti Ivan na Pućini-Trst
24. september Split-Mrdulja-Split, Mrdulja
30. september Benetke-Sesljan, Veneziana
2. oktober Trst-Sesljan, Trofeo Bernetti
9. oktober Trst, Barcolana
14. do 16. oktober Split-Vis-Split, Viška regata
22. oktober Portorož, Zaključna regata, Memorial Francija Stresa

Več o projektu si lahko preberete na: www.adriaticeuropa.com