Hrvaško Ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo bo tudi letos izvedlo postopek izbrisa jaht in čolnov po uradni dolžnosti. Izbris se bo pričel 15. decembra 2021.

Spremembe in dopolnitve Pomorskega zakonika (Uradni list št. 17 / 19) omogočajo postopek izbrisa jaht in čolnov s strani luških kapitanij po uradni dolžnosti, v primerih neplačevanja pristojbin za varnost plovbe in varstvo morja pred onesnaženjem, če plačilo ni izvedeno za dve leti zapored.

Seznam imen in/ali oznak vseh jaht in čolnov, vpisanih v obstoječi register, za katere to ministrstvo nima evidentiranega plačila za leti 2019 in 2020, je objavljen na spletni strani Ministrstva za morje, promet in infrastrukturo (povezava je spodaj).

Prvotni seznam je bil objavljen avgusta letos in se redno tedensko posodablja po prejemu plačil. Če je vaše plovilo na seznamu za izbris, morate predložiti dokazilo o plačilu za razveljavitev odločbe o izbrisu po uradni dolžnosti. Če kot lastnik tega ne storite, mora vložiti zahtevo za registracijo tako izbrisane jahte ali čolna in morate ponovno opraviti postopek prve registracije, ki vključuje opravljanje tehničnega pregleda.

Jahte in čolni z vpisanimi hipotekami in zastavnimi pravicami bodo izbrisane iz registra i v treh mesecih od obvestila upnikom. Obvestila so jim bila že poslana.

Število čolnov in jaht, ki bodo 15.12.2021 izbrisane  iz registra ladij je 8551.

Ali je vaše plovilo na seznamu, lahko preverite na tej povezavi: Popis brodica i jahti za koje je evidentiran nepodmireni dug (.xlsx)

V kolikor potrebujete pomoč, se lahko obrnete na pravnico ga. Leno Koter, ki živi na Hrvaškem in lahko z vašim pooblastilom uredi vse nujne zadeve za vaše plovilo registrirano na hrvaškem. Tel.:  (051) 334 696, e-pošta: lena@menta.hr