Jadranje za jutri 2022 

Člani Športnega društva SAPPA iz Kamnika smo letos že enajstič organizirali in izvedli lastni humanitarni izobraževalno-terapevtski projekt JADRANJE ZA JUTRI, ki je namenjen otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju oz. otrokom s posebnimi potrebami. Osnovni namen projekta je izboljšati in krepiti njihov odnos do življenja ter inovativno in učinkovito povečati komunikacijo in pripadnost skupini. Projekt, ki ga je tudi letos gostila Marina VERUDA pri Puli je potekal v dveh delih:

  1. del od sobote, 21.05.2022 do torka, 24.05.2022
  2. del od srede, 25.05.2022 do sobote, 28.05.2022

21. maja 2022 se je po dveh izpadih zaradi korone tako začel naš letošnji projekt. Prvega dela so se udeležili naslednji vzgojno izobraževalni zavodi:

- OŠ 27. Julij, Kamnik
- OŠ Antona Janše, Radovljica
- OŠ Preska, POŠ Topol, Medvode

Dan se je začel s čudovitim vremenom. V marini so se zbrani vsi udeleženci prvega dela. Prihodu udeležencev je sledilo vkrcanje, namestitev po kabinah, seznanitev udeležencev z jadrnico in varnostjo med plovbo. Takoj ko se je zaključil prevzem jadrnic so v idealnem vremenu ena za drugo odplule na odprto morje in dvignile jadra. Sledilo je štiri ure plovbe mimo svetilnika Porer v smeri otoka Cres. Nekateri so se vmes ustavili za hiter skok v morje. Pozno popoldan pa so se jadrnice  privezale v Martinšćici, mladem, zelo lepem in drugem največjem naselju na otoku, ki se nahaja ob velikem zalivu, ki je odprt proti proti jugozahodu. Dan se je končal s tradicionalno žar večerjo v organizaciji društva.

Martinšćica nam je namenila čudovito jutro. Po zajtrku in izpolnjevanju delovnega zvezka je sledilo druženje po jadrnicah in ogled kraja. Kmalu po enajsti uri so jadrnice druga za drugo odplule v smeri zaliva Žanja. Takoj ko smo v zalivu spustili sidra je bil zaliv poln plavalcev, ki so se navdušeno preizkusili tudi v veslanju in supanju. Morske radosti smo si popestrili z ogledom modre jame v samem zalivu. Vmes smo si privoščili kosilo in počitek. Okrog petih popoldne smo odpluli v smeri mesta Cres, kamor smo prispeli okrog sedmih in se privezali tik ob mestnem mandraču. Sledila je priprava večerje, ogled mesta, druženje in počitek…

Tudi v mestu Cres nas je zbudilo sonce. Po zajtrku je sledilo druženje in potep po mestu. Okrog enajstih pa so jadrnice že plule v smeri otoka Unije. Po slabih dveh urah plovbe smo skupinsko sidrali v čudovitem zalivu Ustrine. Otroci so komaj čakali, da ponovijo vodni živ žav prejšnjega dne. Največja atrakcija je bilo ponovno supanje in to skupinsko. Precej uspeha so imeli mladi ribiči tudi pri ribolovu, osem konkretnih rib je končalo na suhem, zvečer pa v ponvi. Vmes smo si privoščili kosilo po jadrnicah in počitek. Počitek je bil seveda kratek, ker je bilo ob tako čudovitem vremenu škoda časa za poležavanje. Pozno popoldan smo zapustili zaliv in odpluli naprej proti otoku Unije. Ugoden veter nam je napel jadra in pravi občutek jadranja je navdušil prav vse. Okrog sedmih smo bili že privezani na novem pomolu naselja Unije na istoimenskem otoku. Po ogledu naselja je bil na programu sladki večer - tradicionalna peka palačink v organizaciji društva. Bila je že trda tema, ko je na pomolu še vedno dišalo po palačinkah, ki pa jih seveda ni bilo več. So pa otroci nadaljevali večer z druženjem, igrami, glasbo in zasluženim počitkom.

Jadranje za jutri 2022 

Zadnje morsko jutro udeležencev 1. dela letošnjega Jadranja za jutri je zaznamoval obisk Kapitana Kljuke. Pozdravil je vse udeležence, mladim mornarjem pa v dokaz mornarske prisege izročil potrdila o uspešno opravljenem preizkusu znanja v pomorskih in piratskih veščinah. Kapitan Kljuka se je poslovil, mi pa smo naredili še nekaj skupinskih fotografij ter napolnili steklenico želja z najbolj skritimi željami. Okrog desetih smo izpluli in se odpeljali v smeri matične marine. Kmalu smo zapeljali v krog in na sredino odvrgli svoje ustekleničene želje, v upanju, da se nam izpolnijo. Pihal je pravi veter in jadrnice so ena za drugo dvignile jadra. Kar konkretni valovi so nas spremljali vso pot do zaliva Portić na Rtu Kamenjak, kjer smo spustili sidra. Sonce je vabilo, morje tudi, zato ni bilo nobenih ovir za veslanje, supanje in kopanje. Vmes smo si vzeli čas za pripravo kosila. Ob petih pa so bile vse jadrnice ponovno privezane v matični marini. Po izkrcanju je sledil le še 'umetniški' zaključek letošnjega 1. dela. Risba z motivom Kamnika, ki jo je doniral slikar Štefan Jež je ostala v Kamniku. Največ sreče pri žrebu je imela spremljevalka/profesorica Ines iz OŠ 27. julij. Ampak vsega lepega je enkrat konec in prišel je čas slovesa. Udeleženci so se poslovili polni čudovitih vtisov, člani društva pa smo strnili vtise na skupni večerji.

Za nami je bil 1. del letošnjega Jadranja za jutri, jadranja s krasnimi otroki, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Včasih se zazdi, da je za večino otrok, ki jih peljemo jadrat, izkušnja enakovredna čudovitemu izletu na Luno, ker se dogajanje odvija povsem izven njihovega normalnega okolja. Mogočna narava, ki žene jadrnico po neskončnem morju. Nobenih klimatskih naprav, cel dan svež zrak, naravna svetloba sonca, nobenega hrupa, le šumenje valov. Otroci, ki jih sprejmemo kot enakovredne člane posadke čutijo vse sunke in pospeške vetra. Kdo ve kako vse skupaj buri njihovo domišljijo in kam jih odpelje? Mogoče imajo občutek, da je barka živa in da v bistvu jahajo na zmajevem hrbtu po morju, ki je tu od nekdaj.

25. maja se je začel 2. del letošnjega Jadranja za jutri. Kmalu po deseti uri so se v marini Veruda zbrali udeleženci sledečih vzgojno izobraževalnih zavodov:
- OŠ Jela Janežiča, Škofja Loka
- Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana
- Center IRIS - center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne

Sledilo je vkrcanju in spoznavanju jadrnice. Kmalu po tem smo odpluli v smeri Brionov, ki smo njih dosegli po slabih dveh urah. Prvi plov je za mlade udeležence vedno posebno doživetje. Naredili smo postanek v zalivu blizu Barbarige, za prvo kopanje in prvo kosilo. Eni prej drugi kasneje, a do šestih smo bili vsi privezani na bojah zaliva Sv. Andrije, največjega otoka v rovinjskem arhipelagu. Z nasipom je povezan z otočkom Maškin, kjer je veliko čudovitih plaž. Miren zaliv je idealen za morske radosti, kar otrokom ni bilo potrebno posebej razlagati. Po večerji in druženju po barkah je prišel čas za počitek. Spanje na jadrnici sredi zaliva je še eno prav posebno doživetje.

Noč na bojah je minila mirno, zjutraj pa nas sonce ni pustilo spati. Še pred zajtrkom je bil na in okrog jadrnic že pravi živ-žav; v vodi, na supih, na čolnih. Po zajtrku smo ponovili vajo, pred enajsto pa je naša mala flota odplula na vodni ogled Rovinja. Pomahali smo Rovinju in odpluli v smeri Brionov, kjer smo se privezali okrog enih. Sledil je enourni ogled otoka z električnimi vozili; skozi zoo, mimo dinozavra, tisočletne oljke, do muzeja in sladoleda. Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let. Po ogledu je bil čas za kosilo in ohladitev v bližnjem zalivčku, ob petih pa smo bili že na poti v matično marino. Za popestritev poti je poskrbel vodni taksi Sappa. Zadnja jadrnica se je vrnila v Verudo ob pol osmih. Sledila je obilna žar večerja v organizaciji Sappe in druženje po barkah. Po vseh doživljajih dneva smo imeli kmalu voljo le še za sladko spanje.

Jadranje za jutri 2022 

Zbudili smo se v še eno krasno jutro. Po zajtrku so otroci najprej narisali zahvalne razglednice. Razglednice vsakič pošljemo vsem sponzorjem, donatorjem in ostalim podpornikom vsakokratnega projekta. Nato so zapisali svoje najbolj skrite želje, ki smo jih zbrali v steklenico želja. Sledilo je skupinsko fotografiranje udeležencev po jadrnicah. Okrog desetih nas je obiskal kapitan Kljuka, ki je pozdravil mlade mornarje in jim podelil potrdila o uspešno opravljenem preizkusu znanja v pomorskih in piratskih veščinah. Ko je bilo to za nami nismo izgubljali časa, jadrnice so druga za drugo odplule iz marine in nadaljevale pot v smeri Rta Kamenjak. Med plovbo nas je prijetno presenetila družina delfinov in nam še dodatno polepšala dan. Zasidrali smo se v zalivu Portić, kjer smo nato preživeli večji del dneva. Večino časa so seveda napolnile morske radosti; plavanje, supanje in vožnja s čolni. Pogumna Nika pa si je zaželela še malo drugačno obliko adrenalina, dvig na jambor, na višino dobrih 10 m. Ob petih smo bili že na poti v matično marino, kamor smo se vrnili ob pol sedmih. Med povratkom smo v bližini svetilnika Porer v morje vrgli steklenico želja, v upanju, da se nam vse zapisane želje izpolnijo. Tuširanju, potepanju po marini in druženju po barkah je sledil Palačinka Pary v organizaciji Sappe, ki jo je dodatno popestril Aljaž na harmoniki. V okviru programa zaključnega večera je bil izžreban darilni bon za plovbo po Ljubljanici, ki ga je donirala Bober Marine - Plovba. Največ sreče pri žrebu je imela predstavnica Zavoda za gluhe in naglušne iz Ljubljane. Večer se je nadaljeval s pesmijo po barkah in končal v morski postelji.

Osmi dan se je v marini Veruda pri Puli zaključil enajsti izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri, jadranje otrok s posebnimi potrebami. Krasno sončno jutro je bilo tokrat namenjeno slovesu, ne dvigu jader. Po zajtrku je sledilo izkrcanje in neizbežno slovo. Pred slovesom smo se spomnili še na rojstni dan dveh udeležencev projekta.

Jadranje za jutri ne beži, le prihaja in odhaja. Razprtih jader kot zaljubljena oseba, kot metafora kot knjiga, kot pesem, ki jo je potrebno prebrati vedno znova in znova, z molkom, z melodijo, s tišino, z vznesenostjo.

Jadrnice so zapustili srečni otroci in zadovoljni spremljevalci ter posadka. Udeleženci so zapustili marino in se odpeljali po svojih poteh, nekateri naravnost domov, drugi še na ogled Pule. Po ureditvi zadnjih formalnosti je okrog desetih marino zapustila tudi posadka.

Kaj dodati na koncu? Vedno isto. Iz tedna na jadranju smo potegnili največ, kar se je potegniti dalo. Osrečili smo 34 otrok, posebnih otrok, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Za svoje angažiranje smo dobili najboljše plačilo, ki si ga lahko želiš – polno vrečo otroške sreče.

Seveda brez sponzorjev in donatorjev ne bi bilo niti letošnjega, že enajstega projekta Jadranje za jutri. Sponzorji letošnjega JZJ so bili INOTHERM, Team Trade, INTERCOM, GENERALI zavarovalnica in Komag. Najlepša hvala vsem, v imenu vseh udeležencev.

Ob letu osorej, seveda.

Jadranje za jutri 2022 

Besedilo: Brane Vrankar, ŠD SAPPA, Kamnik