Kazni za prekrške

V sredo je bila izvedena druga akcija Varna plovba 2022, v kateri so izvajali nadzor nad plovnim prometom na območju hrvaškega Jadrana. V akciji so izvedli 268 inšpekcijskih pregledov in ugotovili kar 157 prekrškov.

Koordinirana akcija povečanega nadzora plovnega prometa je potekala med 9. in 18. uro. Na 14 plovilih je sodelovalo kar 80 uradnih oseb. Med 368 pregledi plovil so odkrili kar 157 tistih, ki niso plula v skladu s Pravilnikom o varnosti plovbe. Posebno pozornost so posvetili domačemu prometu, plovilom, ki so namenjena za dnevne izlete, ali večdnevna križarjenja. Preverjali so tako ladijsko dokumentacijo, število oseb na plovilih kot tudi usposobljenost članov posadke.

Poleg ladijske dokumentacije so se osredotočili tudi na plovila, ki niso spoštovala hitrosti plovbe v pasovih, kjer je glisiranje ali smučanje na vodi prepovedano. Skupno so napisali 157 prekrškovnih nalogov v skupni višini 421.000 HRK oziroma 56.000 EUR.

Luške kapitanije in pomorska policija bodo pozorno spremljale plovni promet vse do konca turistične sezone, ko je intenzivnost močno povečana. Namen akcij je zagotavljanje varnosti v plovnem prometu in preprečevanje pomorskih nezgod.

Kaj so bili najbolj pogosti prekrški:

  1. glisiranje v področju, kjer to ni dovoljeno (300 m od obale)
  2. plovbe brez predpisane opreme
  3. plovba preblizu obale (50 m od obale je prepovedano pluti)
  4. nepopolna dokumentacija (plovba brez izpita, plovba brez plačila nadomestila za varno plovbo, potekla registracija,...)