Podjetje EWOL je izdelalo nov propeler za pogon manjših jadrnic z imenom EWOL E3 Andromeda.

E3 Andromeda je najmanjši propeler tega proizvajalca. Namenjen je jadrnicam dolžine do 12 m z motorjem, ki razvije med 7 in 30 KM, lastniki večjih plovil z močnejšim motorjem pa lahko posežejo po modelu Orion, ki je že nekaj časa na trgu.

EWOL propeler se od klasičnih razlikuje po tem, da ima premične krake, ki imajo nastavljiv naklon. Naklon je možno spreminjati z natančnostjo 0,25 stopinje, kar omogoča idealno prilagoditev moči motorja in velikosti plovila. S tem se zmanjša poraba goriva in poveča hitrost plovila pri istih obratih. Nastavitev propelerja je možno izvesti v vodi in ni potrebno dvigovanje plovila. Propeler Andromeda je avtomatski. Med jadranjem se kraki poravnajo z vodnim tokom in ne zavirajo plovila. Med vzvratno plovbo se kraki propelerja obrnejo za 180 stopinj. Zato je vodilni rob krakov vedno obrnjen v pravo smer in zagotavlja bistveno boljši izkoristek pri vzvratni plovbi. Povečajo se sposobnosti manevriranja med plovbo v močnejših vetrovih, morskih tokovih oziroma med manevriranjem v omejenih prostorih marin in pristanišč.

Vsi propelerji Andromeda so izdelani iz nerjavnega jekla, in so statično in dinamično kalibrirani, preden zapustijo tovarno. Zagotavljajo zanesljivo delovanje in zmanjšanje vibracije. Namestiti jih je možno na plovila z osovinskim ali saildrive pogonom.

Propeler bo na voljo že to jesen. Prodajna cena bo znašala okrog 2.000 evrov.