Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

»Marbella, Marbella!« kriči in krili z rokami do pasu razgaljena mladenka ter nervozno poskakuje. Tudi njena poudarjena atributa poskakujeta, vendar se deklič ne da motiti. S svojimi prijatelji je z gliserjem pribrzela iz avgustovske meglice in se ustavila ob boku Spalaxa, ki v totalni bonaci lagodno motorira proti Gibraltarju. Na levi v meglico zavita obala črne celine, na desni Costa del Sol, še bolj zavita v meglico.

Končno mi potegne. Goloprsa mladenka se je s svojimi prijatelji podala na izlet iz španskega letovišča Marbella, potem pa so se v meglici, brez navigacije in kompasa, izgubili. Goriva zmanjkuje. Panika.

Preverim pozicijo Spalaxa, določim smer Marbelle in z odločnim zamahom roke pokažem izgubljenemu čolnu smer nazaj v Marbello. Gliser izvede obrat, 300-konjski Mercury zarohni in v trenutku jih vzame megla.

GPS me obvesti, da je Spalax od cilja oddaljen še pičlo uro, vendar o Gibraltarju ni ne duha ne sluha. Nenadoma se tik pred Spalaxom iz meglice izlušči ogromna skalna gmota. Gibraltarska skala se v svoji belini strmo dviga nad sredozemsko gladino v poznem avgustovskem soncu. Majhen in ničvreden se počuti Spalax, ko sramežljivo vpluje v zaliv tega britanskega ozemlja, odskočne deske za atlantske širjave in eksotične destinacije nove celine.

V zalivu pod Skalo je zasidranih več tovornih ladij. Ena od njih se imenuje Ljubljana, moj rojstni kraj. Spodbudno znamenje. Morda mi bo celo uspel tale špric čez veliko lužo, si mislim.

Barko privežem v marini Ocean Village tik ob letališču. Mrači se. Povsod se prižigajo luči, na terasi marine pa v živo nabijajo stare rokerske uspešnice. Danes ne. Sprehodim se po starem mestu in na koncu tesne uličice zagledam zanimiv izvesek, Harry's Place. Vstopim. Po tleh je posuto žaganje, za šankom pa visi ducat stalnih strank. Prisedem in iz prsnega žepa pričaram debelo havanko. Dolga je bila tale mediteranska odisejada; tole sem si zaslužil, si rečem. Prižgem Cohibo, puhnem modrikast dim proti stropu in naročim caipirinho, točaj pa mi z vajeno gesto podstavi porumenel porcelanast pepelnik.

Foto zgoraj: Spalax pod Gibraltarsko skalo

 

< Iz Jadrana v Atlantik   Dokler se putr ne stopi >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič