Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

“Kapitan, kapitan,” me pokliče moja agentka Carmela, “jutri vas obiščejo Inmigracion, Sanitacion, Fumigacion, Aduana, Policia ....”

Naslednji dan so se res zvrstili uradniki ekvadorskih oblasti vseh vrst, na koncu pa je trupa Spalaxa 2 pregledal še potaplač in na provršje privlekel majhno školjko, ki jo je izvlekel iz izpustne odprtine za odpadno kuhinjsko vodo. Nič ni pomagalo, Izpluti bo treba 10 navtičnih mil stran od obale Galapagosov in še enkrat očistiti oba trupa barke, vključno z vsemi odprtinami pod vodno gladino. To sva tudi storila – vsaj teoretično. Naslednji dan se je vrnil potaplač in ugotovil, da je barka neoporečna in ima uradno dovoljenje za postanek na Galapagosih, moja denarnica pa je bila olajšana za dodatnih 100 ameriških zelencev.

Spalax, Marjan Golobič

Končno sva lahko odšla na obalo in si ogledala to čudo od Galapagosov. In nisva bila razočarana. Vodni taksi naju je dostavil na pomol, kjer naju je pričakal sprejemni špalir ducata morskih levov. Mrcine so renčale in se nejevoljno spravljale spoti, ko sva se po pomolu prebijala na obalo.

Morski levi so gospodarji luke Puerto Baquerizo Moreno. Na stotine jih poležava na obali, prav toliko pa se jih je naselilo na številna plovila v zalivu. Ponoči so se prikradli tudi na najino barko in jo dodobra onesnažili in zasmradili. Naslednji dan sva z bokobrani zaprla dostop na barko, vendar so se ponoči ponovno izmuznili na krov in se udomačili, tako da sva jih vsako jutro le s težavo spodila z barke.

Evolucija je ena največjih odkritij v zgodovini človeštva. Ko se je leta 1835 na Galapagosih oglasil Charles Darwin, se mu je porodila teorija o evoluciji rastlinski in živalskih vrst. Njegov obisk na otokih so ekvadorci ovekovečili z monumentalnim kipom tega velikega naravoslovca, ki so ga postavili v zakotnem kraju na otoku San Cristobal. Kipu Charlesa Darwina delajo družbo legvan, želva in morski lev, vsi pa imajo popolnoma enak izraz na obrazu. Sporočilo - čeprav nekoliko hudomušno - je očividno: vse živali, vključno s človekom, imajo iste korenine.

Ampak to nima nobene zveze z jadranjem. Tista prava jadralska pustolovščina je  doživela svoj vrhunec na najdaljši etapi poti okoli sveta: Galapagosi – Markezi, 3000 navtičnih milj odprtega morja ali 26 dni jadranja brez postanka.

Spalax, Marjan Golobič

< Čez ekvator   Nadaljevanje 1.9.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič