Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Po dvodnevnem jadranju brez posebnosti sva se otoku Vava'u približala s severa. Dobrodošljico nama je voščil ogromen kit grbavec, ki se je v daljavi poganjal visoko v zrak in s treskom padal nazaj na morsko gladino. Predaleč je bilo za dobre posnetke, vendar je bil prizor vseeno spektakularen in spodbuden za pustolovščine, ki naju še čakajo.

Zaplula sva v laguno in se privezala na bojo pred glavnim mestom Neiafu. Pristan je popolnoma zavarovan pred vsemi vetrovi, tako da sva šla lahko spat mirne vesti.

Vava'u je bila za Franka končna postaja. Še preden pa je odletel domov, je šel na ogled in potaplanje s kiti grbavci. Bil je navdušen, vendar mi ni veliko povedal, saj je bila jezikovna bariera prevelika. Grbavce bom pač moral izkusiti na lastno kožo.

Franka sem pospremil na letališče, naslednji dan pa sem pričakal dva nova člana posadke, dva “lista z naše gore.” Alenka je priletela iz Avstralije, Matej, moj bivši kolega, pa iz Luxembourga. Najprej smo se pozanimali glede kitov grbavcev. Zasebno opazovanje kitov ni dovoljeno. Moraš se pridružiti vodeni skupini, saj je opazovanje in plavanje s kiti grbavci strogo predpisano. Posamezno samico z mladičem lahko hkrati opazujejo le štirje plavalci največ petnajst minut.

Otok Vava'u je najsevernejši otok Kraljevine Tonga in je znan po tem, da od junija do novembra v ogromno laguno otoka prihajajo samice kitov grbavcev, da skotijo svoje mladiče. Tam ostanejo nekaj časa, da mladiči dovolj zrastejo za dolgo pot nazaj v antarktične vode.

Neposredno opazovanje in plavanje s kiti grbavci je zagotovo enkratna priložnost. V agenciji Whaleswim Adventure smo rezervirali ekskurzijo. Ni bilo poceni, vendar druge možnosti ni bilo. Naslednje jutro smo na pomolu dobili neoprensko obleko, maske, plavutke in dihalke. Z velikim motornim čolnom smo križarili po laguni in iskali kitovke z mladiči. Vreme je bilo kislo, deževno, viharno. Zeblo nas je. Kapitan je bil v stalni radijski zvezi z drugimi motornimi čolni, ki so si sporočali, kje so opazili kite.

Spalax, Marjan Golobič

Pozno dopoldan smo dobili sporočilo, kje se zadržuje samica z mladičem. Ko smo prispeli na kraj dogajanja, smo se morali postaviti v vrsto. Pred nami sta bili že dve ekskurziji. Končno smo prišli na vrsto. Najprej je v vodo skočil naš vodnik, se potopil , prišel na površje in nam pomahal. Takrat smo štirje skočili v vodo. V levi roki se držal kamero GO Pro. Takoj sem se potopil in se pognal naravnost proti očesu mladička, ki se je stiskal k mamici. Ko sem se približal očesu na dva metra mi je zmanjkalo sape. Dvignil sem se na površje, zajel sapo in se takoj spet potopil, ter zaplaval proti mamici in dojenčku, ki sta se počasi oddeljevala. Na koncu sem s kamero ujel le še repno plavut grbavke. Spektakla je bilo konec. Izginila sta v tihomorske globine.

Nazaj na Spalaxu 2 sem si ogledal posnetek. “Vaaaaaaaau, vavaaaaaau”, mi je ušlo. Posnel sem nepozaben prizor in ga kot takega, brez vsakršne montaže ali rezanja objavljam na svojem spletišču. Nekaj kadrov tega videa sem priložil temu prispevku.

Vava'u, nisi me razočaral.

Tudi Alenka in Matej sta bila nadvse navdušena, saj je le nekaj krajev na planetu, kjer je dovoljeno plavati s kiti. Na poti nazaj v pristan smo se zapletli v pogovor s priletno američanko, ki je tudi plavala s kiti. Zaupala nam je, da je na taki kitovski ekskurziji že dvajsetič. Halooooooo!?

No, vsak ima svoj vesele.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Niue - atol, ki ni atol   Nadaljevanje 12.12.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič