Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Tradicionalna opredelitev atola pravi, da gre za otok s koralnim grebenom, posejanim z nizkimi koralnimi otočki. Koralni greben obkroža osrednjo laguno, sredi lagune pa se dviguje glavni otok vulkanskega izvora. Večkrat se je osrednji otok potopil in ostala je samo laguna.

Niue nima nič od tega, vendar vseeno sodi v razred atolov. Gre namreč za tako imenovani dvignjen atol, kakršnih ni veliko na svetu. Skozi tisočletja so korale pridno gradile svoje grebene in ustvarjale otočke na morski gladini. Potem pa je prišlo do tektonskih premikov in otok se je nenadoma dvignil nad morsko gladino. In tako je nastal Niue.

Tudi kot politična enota je Niue nekaj posebnega. Ima svoje znamke, denar, parlament in druge državotvorne atribute, vendar pripada Novi Zelandiji. Prebivalci imajo novozelandske potne liste in se lahko odselijo v matično državo, kar trumoma počenjajo, saj doma nimajo velikih možnosti za dostojno življenje.

Prispela sva v trenutku, ko je veter obrnil na zahod. Hitro sva se privezala na bojo in z gumenjakom odbrzela proti pomolu. Nobenega zavetja, samo betonski pomol, ki štrli naravnost v Tihi ocean in ga oblivajo metrski valovi. Kako pristati z gumenjakom? Večerilo se je in sama sva se borila z valovi, ki so naju butali v pomol. Opazil sem stopnice, ki so vodile na vrh pomola. Nekako nam je uspelo privezati gumenjak na pomol in se skobacati na stopnice. Z nadčloveškimi močmi sva potegnila gumenjak na stopnice in potem na pomol Jaz sem si zvil levo koleno, Frank pa si je močno opraskal desno stegno. Na pomolu sva se oddahnila in šele potem opazila električno dvigalo, ki se uporablja za »pristajanje« plovil. Vsa plovila se namreč z dvigalom dvignejo na pomol, da jih ne bi valovi raztreščili ob pomol.

Veter je naraščal in morje je besnelo. Nazaj na barko ne moreva. Ostala bova na otoku, dokler se veter ne obrne. Postala sva neke vrste brodolomca na otoku. Najela sva avto in si ogledala vse zanimivosti otoka. Še nikoli nisem izkusil tako luknjaste ceste. Sramota za Novozelandce. Vendar sem ob cesti opazil nekaj gradbenih strojev in pobaral domačine. Kitajci bodo prihodnje leto začeli graditi novo cesto okoli otoka.

Spalax, Marjan Golobič

Vendar sem pozabil omeniti nenavadno srečanje sredi Tihega oceana, na poti do otoka Niue. Neko popoldne je nastopilo brezvetrje. Bonaca. Dolgi valovi mrtvega morja in močno popoldansko sonce. Od nekod se je pojavil nedorasli kit grbavec in si radovedno ogledoval barko. Grbavec je lenobno plaval okoli barke in se obračal, priplaval na površje, izvedel obrat in se spet potopil. Ko je drugič obkrožil barko, se je skoraj zataknil za mojo panulo. Na srečo je ni strgal. Dogodek sem ovekovečil na video posnetku, ki si ga lahko ogledate na mojem spletišču.

Že tri dni morje okoli otoka besni, midva pa nemočno gledava, kako Spalaxa 2 premetava na privezni boji. Barko sem varno privezal in ni me skrbelo, da bi se vrvi pretrgale ali popustile. Veter je končno obrnil in zapihal je lep pasat, ki naju bo odpihnil do otoka Vava'u v Kraljevini Tonga. Tudi ta otok je nekaj posebnega, saj je laguna otoka zbirališče brejih samic kitov grbavcev.

Obeta se nama neverjetna morska pustolovščina.

 

< Pandemija in morjeplovci   Vavau'u – otok kitov grbavcev >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič