Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Obmorske države različno obravnavajo nas, morjeplovce, ki z majhnimi barkami raziskujemo svet. Nekatere imajo že tradicionalno razvit birokratski labirint; druge so se tega navzele s pojavom najnovejše pandemije. Na žalost nas, samostojne jadralce, mečejo v isti koš s potniki na luksuznih ladjah, letalskimi potniki in drugimi turisti. Niti slučajno ne upoštevajo, da smo veliko bolj »ranljiva kategorija« potnikov, saj smo odvisni od vremenskih razmer, okvar na barki, smeri vetra, ciklonskih obdobij. Zagotovo bi si zaslužili bolj prijazno obravnavo.

Pa si oglejmo nekaj primerov:

Indonezija

Pogoji za vstop v Indonezijo se spreminjajo iz meseca v mesec. Trenutno je vstop dovoljen, vendar morate najprej najaviti vaš prihod preko spleta. Pri tem morate najeti agenta, ki vas sponzorira, da lahko pridobite vstopni vizum B211A. Ko pristanete v Indoneziji, boste morali v osemdnevno karanteno in opraviti dva PCR-testa, ki morata biti seveda negativna. Poleg tega morate predložiti dokument o cepljenju proti covid-19, zavarovanje barke, zdravstveno zavarovanje in še kaj. Ko se prebijete skozi birokratsko džunglo, pa to seveda ne pomeni, da boste zdaj lahko pluli kamorkoli po mili volji. Destinacije so zelo omejene. Za dvočlansko posadko na srednje veliki jadrnici so skupni stroški okrog 1000 ameriških zelencev. Ni najbolj poceni.

Maldivi

Na Maldivih je izbruh pandemije marca 2020 zasačil pol ducata bark. Na poti do Rdečega morja so se ustavile na severnem atolu Uligan in so takoj morale v osamitev. Prestavili so jih na severozahodni del lagune, v zavetrje nenaseljenega atola, kamor so posadke lahko hodile vsaj na sprehod. Razen agenta, ki jim je občasno prinašal hrano, so bili v popolni osamitvi več kot tri mesece. Zdaj so se razmere izboljšale in turizem na Maldivih baje spet cveti.

Avstralija

Avstralija je od vsega začetka pandemije zaprta za vse pomorce, razen avstralske državljane, ki morajo ob prihodu prestali 14-dnevno karanteno v hotelu. Obstajajo pa tudi izjeme iz humanitarnih in varnostnih razlogov (cikloni), ki dovoljujejo plovilom iz Fidžija, Francoske Polinezije in Nove Zelandije, da pristanejo v Avstraliji.

Tahiti

Spalax, Marjan Golobič

Središče Francoske Polinezije je tudi zaprt in sprejema barke le v nujnem primeru. Vem pa za slovenskega morjeplovca, ki je barko še pred pandemijo pustil na Tahitiju, odletel domov za nekaj mesecev, in se junija spet vrnil na Tahiti ter odplul na Tuamotuse.

Nova Kaledonija (moj primer)

Nova Kaledonija je zaprla svoje meje takoj ob izbruhu pandemije, ko sem bil še na barki na sidrišču v glavnem mestu Noumei. Sicer so mi avgusta lani dovolili, da odletim nazaj v Evropo, potem pa so za mano zaprli vrata. Zaprtje meje so podaljšali do 1. novembra 2021. Stanje se je občutno izboljšalo, saj več mesecev niso imeli niti enega primera covida-19. Že sem se veselil, da bodo 1. novembra res odprli mejo in se bom lahko vrnil na barko. Potem pa je sredi septembra prišlo do skokovitega porasta okužb in zaprtje meje so podaljšali do konca leta.

Seveda so vedno obstajale izjeme za državljane Nove Kaledonije, zdravstvene delavce, državne uradnike, vojake. Sam sem štirikrat zaprosil za vrnitev in bil vsakič zavrnjen. Medtem pa so se kriteriji za vrnitev počasi spreminjali, verjetno zaradi masovnega cepljenja in testiranja. Še enkrat sem pozorno prebral navodila in pogoje prošnje za vrnitev na Novo Kaledonijo in opazil spremembo. Pojavila se je tako imenovana ekonomska kategorija prosilcev, se pravi tistih, ki se v tujini ne morejo več preživljati in se morajo iz gmotnih razlogov vrniti v svoje bivališče. Jaz sem namreč za svoje stalno bivališče navedel svojo barko. Poleg kupa drugih dokumentov je bilo treba predložiti potrdilo o davčnem rezidentstvu. Takoj sem zaprosil zanj mojega bivšega delodajalca, Evropsko komisijo, in ga priložil moji vlogi za vrnitev v Novo Kaledonijo.

Spalax, Marjan Golobič

Prepričan sem bil, da ne bo nič, zato sem puško vrgel v koruzo in odpotoval v Turčijo, da na toplem pričakam konec pandemičnega napada. Nekega dne se v Istanbulu usedem na avtobus za Izmir in prižgem mobilca. Odprem e-pošto. Novokaledonska vlada želi komunicirati z mano: Vaši prošnji je ugodeno. Datum vašega povratka je 4. november 2021; številka leta iz Pariza je AY1572. Začel sem verjeti v čudeže.

Na papirju so pravila za prečkanje državnih mej za morjeplovce v današnjih pandemičnih razmerah precej stroga in neizprosna, vendar obmorske oblasti iz humanitarnih in drugih razlogov večkrat pogledajo skozi prste. Moraš pa biti primerno ponižen in pohleven ter dosledno upoštevati njihova navodila. Če ne pa ...

Pred nekaj meseci sta dva Nemca prijadrala s Fidžija na Novo Zelandijo. Obalna straža ju je prestregla in opozorila, da so meje Nove Zelandije zaprte za vsa plovila, in da morata naprej. Moledovala sta in se izgovarjala, da nista vedela, da je Avstralija predaleč, da je Nova Kaledonija preveč v veter. Nazadnje so novozelandske oblasti popustile in sta jima dovolile, da sidrata ob obali in se na barki osamita za deset dni. Že naslednji dan sta pod krinko noči odšla na obalo. Nekdo ju je videl in prijavil. Takoj sta bila aretirana in vtaknjena v pržon.

 

< Palmerston   Niue - atol, ki ni atol >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič