Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Zagotovo eden od bolj nenavadnih otokov Polinezije. Na prvi pogled je Palmerston navaden atol z obrobnim koralnim grebenom, posejanim z otočki, kokosovimi palmami, snežno belimi plažami – skratka, eden od tisočih polinezijskih atolov. Vendar je iz sociološkega gledišča ta otok edinstven. Celotno prebivalstvo je namreč neposredno zaplodil en sam mož, William Marsters. Osmega julija 1863 se je pustolovec Marsters s svojo ženo in dvema ljubicama naselil na neobljudenem otoku Palmerston. Nato je zaplodil 28 otrok, ki so mu dali 123 vnukov in vnukinj in tako je nastala edinstvena otoška skupnost z zelo majhnim genetskim naborom.

Spalax, Marjan Golobič

Na otok sva prispela v nedeljo dopoldan in se po VHF-radiu javila lokalnim oblastem. Naročili so nama, da se priveževa na bojo na zunanjem robu koralnega grebena, saj otok nima prehoda v laguno. Ves dan ni bilo nikogar. Prišli so šele naslednji dan. Polinezijski domačini namreč strogo spoštujejo Gospodov dan in se v nedeljo ne pritaknejo nobenega dela. Sicer ne vem, kako je stari William uskladil svoj harem s svojo religioznostjo, ampak očitno je bila roka cerkvenih organov prekratka, da bi segla do tako oddaljenega otoka.

Sprejel naju je ribič Eddy in naju s svojim aluminijastim motornim čolnom takoj odpeljal na ribolov na drugi konec lagune. Eddy je najprej vrgel ribiško mrežo v do kolena globoki vodi in naju oborožil z dolgima palicama, s katerima sva udrihala po vodi in zganjala ribe proti mreži. To vajo smo ponovili petkrat in v dveh urah ujeli več kot sto tolstih rib papagajk.

Naš ribolov pa je prekinil meter in pol dolg morski pes, ki je mislil, da bo zlahka prišel do slastnega kosila. Eddy se je razjezil in začel nezaželenega obiskovalca odganjati s trizobom in ga grdo zmerjati: »Pusti moje ribe pri miru, you fucking shark.«

Ribe smo na mestu očistili in jih prepeljali na obalo ob vasici. Naložili smo jih v samokolnico in jaz sem imel to čast, da sem zmagoslavno pripeljal ribe v vas. Za nagrado je Eddy zakuril žar in za vse pripravil slastno ribjo večerjo z rižem, zeleno solato in limonado.

Domačini Palmerstona se preživljajo z ribolovom. Ribe filetirajo in shranijo v velikem zamrzovalniku, ki je priklopljen na generator. Dvakrat na mesec pride tovorna ladja, ki zamrznjene ribe odpelje v Rarotongo, glavno mesto Cookovih otokov, kjer se ribji fileti znajdejo na jedilnih mizah luksuznih hotelov.

Ribolov na Palmerstonu je bil vsekakor nepozaben dogodek, vendar je prihajala zahodna fronta in morala sva na pot, da prispeva do najine naslednje destinacije, otoka Niue, še preden se obrne veter.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Maupiha'a   Pandemija >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič