Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Jutri je prvi maj, dan dela, in tudi uradni dan konca ciklonskega obdobja v Avstraliji. Jutri se tudi začne moja avstralska pomorska avantura. Prva etapa: Bundaberg–otok Lady Musgrave, le 50 nmi proti severu. Vremensko okno se je odprlo in pričakujem lagoden, osemurni špric, s prevladujočimi vetrovi v krmo. Torej, skrajšano glavno jadro in code zero, kar naj bi bila idealna konfiguracija.

Še nekaj za ljubitelje oreščkov

Makadamije so kralji oreščkov tako po okusu kot po ceni. Doma so v avstralski provinci Queensland, kjer je trenutno zasidran moj katamaran.

Nekega sončnega dne sem se odločil odkolesariti na družinsko kmetijo, kjer gojijo oreščke makadamije. In bil sem navdušen. Eleganten prostor za obiskovalce z visokim stropom in z lesenimi ploščami in nasmejane, vesele hostese vam hitro ponudijo brezplačne vzorce makadamije različnih okusov: pečene, soljene, medene, čokoladne ...

In tam je kavarna-restavracija, ki ponuja vrsto sladic, ki vsebujejo, uganili ste, sestavine makadamije. Najboljši del pa je gozdiček makadamije, kjer si lahko nabereš svoje oreščke in jih s posebnim lesenim kladivom razbiješ na štoru, ali pa si s slastnimi oreščki preprosto napolniš žepe.

Ta kmetija je razvila edinstven poslovni model, imenovan popolna vertikalna integracija, kar pomeni, da ima podjetje popoln nadzor nad kakovostjo svojih izdelkov od drevesa do mize. Proces se začne z drevesnico makadamije in konča z embalažo in trženjem cele vrste izdelkov iz makadamije.

Ko sem užival v torti s karamelo in makadamijo, zalil s primerno ohlajenim kozarcem chardonnayja, sem se sprehodil do gozdička makadamije, si napolnil svoje XXL žepe z dragocenimi oreščki in se zapeljal nazaj do svojega plavajočega doma.

Morda edina negativna stvar oreščkov makadamije – poleg visoke cene – je dejstvo, da so strupeni za pse.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Krvoločne srake   Otok Lady Musgrave >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič