Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Šestega junija leta 1770 je tod mimo prijadral kapitan James Cook. Kompas se mu je popolnoma zmedel zaradi vsebnosti železovih rudnin v skalovju tega otoka, zato ga je krstil za »Magnetical Island«. Kamnine Magnetnega otoka niso prav nič vplivale na mojo elektronsko navigacijo. Varno sem prijadral v Horseshoe Bay na severu otoka in se zasidral blizu obale.

Danes je otok znan kot magnet za turiste. Ena taka turistična destinacija je Bungalowbay, kjer si lahko ogledaš in pobožaš avstralske živalske posebnosti, kot so modrojezični kuščarji, wombati, črne papige, echidne in seveda koale.

Drugi dan na otoku sem srečal Liz, ki mi je pokazala pot do avtobusne postaje in me povabila na kozarček na plaži ob sončnem zahodu s svojimi prijatelji. V družbi mojih novih avstralskih prijateljev, Liz, Roya, Craiga, Stefana in Moray, in ob ohlajenem kozarčku chardonnayja, sem se poslovil od sonca. Potem pa smo se vsi prestavili na Stefanov dom, kjer je v trenutku izbruhnila žurka. Ob potokih takih in drugačnih pijač se je zadeva zavlekla tako pozno v noč, da so mi avstralski prijatelji ponudili prenočitev pod njihovo streho. Poleg tega mi je Stefan podaril plinski žar za na barko, Moray pa mi je opravila žehto.

Avstralska gostoljubnost ne pozna meja.

Naslednji dan je bil dan okrevanja, potem pa sem moje nove prijatelje povabil na dnevno jadranje in špagete bolognese, da se jim vsaj malo oddolžim. Dobil sem občutek, da so bili navdušeni nad prostornostjo in udobjem barke, da o jadranju ne govorim.

Avstralska prijaznost in radodarnost me preseneča na vsakem koraku.

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

 

< Otoki Whitsundays   Mangrova in krokodili >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič