Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Včeraj sem noč prebil na sidru v mirnem zalivu Sawmill Bay ob otoku Whitsunday, vendar nisem stopil na suha tla. Tako da sem dejansko obiskal ta otok šele danes, ko sem stopil na kopno na tako opevani in skoraj bajeslovni plaži Whitehaven na jugovzhodu otoka Whitsunday.

In danes je cvetna nedelja, po angleško Whit Sunday. Kakšno naključje.

Plaža Whitehaven naj bi bila svetovna navtična in turistična destinacija. Pravijo, da gre za najlepšo plažo na našem planetu. No, moram priznati, da se tokrat turistični delavci niso zlagali.

Sidro sem vrgel v kristalno čisto vodo ob plaži iz kot moka finega, snežno belega peska, ki se razteza šest kilometrov vzdolž širokega zaliva.

Skrajni južni del plaže si je prisvojil masovni turizem. Plaža Whitehaven je daleč od ponorelega turističnega sveta, tako da horde turistov tovorijo hitri gliserji, helikopterji in hidroplani. Vse potrebno za njihovo dobro počutje prinesejo organizatorji s seboj. Tu ni hotelov, pivnic, restavracij, ni nočnega lajfa. To ni Ibiza. To ni Mykonos.

Severni del zaliva pa je na voljo tistim, ki si želijo zasebnosti, umirjenosti in sožitja z naravnimi dobrinami tega avstralskega bisera.

Plaža je tudi dom velikih plazilcev, ki pa se prikažejo le ob času turističnih piknikov na plaži. Niso nevarni in tudi plahi niso, tako da se jim lahko približaš in jih fotografiraš po mili volji.

Glede izbora najlepše plaže na svetu, moram priznati, da sem postal nekoliko izbirčen. Moj osebni, čisto subjektivni izbor je prav tako šestkilometrska plaža, vendar je na otoku Ouvea, nedaleč od Nove Kaledonije. Na srečo se še ni pojavila na radarju masovnega turizma.

Bralec je zdaj verjetno prepričan, da zaničujem masovni turizem. Daleč od tega. Vsak ima svojo predstavo najlepšega dopusta, disko na Baliju, obisk la Sagrade Familije v Barceloni, celonočni žur na plaži v Goi ali pa morda kolesarska tura od Lhase do Katmanduja. In to spoštujem.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Airlie Beach   Avstralska zima >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič