Heron, Vela Luka

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Dolgo in dobro smo spali.

Odločimo se, da danes ostanemo kar tule. Zaliv se zjutraj precej sprazni in se čez dan spet napolni z novimi barkami. Nekateri pridejo le na kopanje, nekateri ostanejo čez noč.

Danes sem malo čistil podvozje. Odstranjeval sem rastje na dnu barke. Mislim, da imamo predolgo in preširoko barko. Upam, da ne bom odstranil preveč Coppercoata. Nimam pojma, kako trd je. Na suhem je zelo trd, a po letu in pol v vodi je morda nekoliko zmehčan. Na barki je relativno tanka plast nekih zelenih alg in vmes kakšna mini školjkica, ki pa se ne drži dobro. Na nekaj mestih je neka apnenčasta mreža, ki pa se tudi odstrani brez težav.

Za zdaj sem s Coppercoatom zadovoljen bolj kot s prejšnjimi premazi. Če bo pa res zdržal deset let, bomo pa še videli. Jaz mu prerokujem kakih pet let. Če bo več, bo to uspeh.

Novice iz domovine niso spodbudne. Kacin je očitno očistil svoj bazen na vikendu na Krku in zdaj lahko uvedejo karanteno za vrnitev s Hrvaške. Bratec in svakinja se bosta vrnila kak dan predčasno, midva pa še ne veva točno, kako dolgo ostaneva. Če se bo Jadran spraznil, bo morda tule še čisto lepo in še malo ostaneva. 

Sicer nam tukajle nič ne manjka. Voda je čista in dovolj topla zame, jemo odlično, vročina pa je tudi popustila in se spi odlično. Pa saj nam ni tako hudo!

Danes nismo pluli. Kam gremo jutri, se bomo pa odločili zjutraj ob kavi.

 

< Taršče   Nečujam >

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron