Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Preden sem obiskal otoke Whitsundays, ki so svetovna navtična destinacija, sem se moral ustaviti v obalnem letovišču Airlie Beach, ki je odskočna deska za otoke Whitsundays. Po letovišču se sprehaja množica »nahrbtnikarjev«, ki čakajo na prevoz na otoke, kjer bodo lahko taborili in uživali v pristnem naravnem okolju, ali pa tudi ne.

Airlie Beach ima tudi dve marini in dva varna zaliva, kjer je na priveznih bojah ali sidrih na desetine jadrnic. Tudi jaz sem se zasidral. Nakopičile so se okvare, kot so strgana dvižnica glavnega jadra, pokvarjeno nožno stikalo električnega vinča, pokvarjena črpalka sladke vode. Vse rezervne dele sem našel v navtični trgovini. Nekatera popravila sem lahko izvedel sam, dvižnico glavnega jadra pa mi je moral zamenjati strokovnjak za takelažo. To je lahko opravil le v marini, saj je morje v zalivu preveč valovalo in se je barka neugodno zibala. Moral sem ga namreč dvigniti na vrh jambora.

Zato sem se naslednji dan privezal v marini Port of Airlie. Marina poleg astronomske cene priveza nudi brezplačne brezalkoholne pijače, ohlajene steklenice belega vina in penine. Vsaj nekaj.

Naslednji dan je prišel strokovnjak za takelažo in mi zelo profesionalno zamenjal dvižnico glavnega jadra. Nožno stikalo električnega vinča sem zamenjal že prej, tako da sem ga lahko »na elektriko« dvignil na vrh jambora.

Prav tako sem zamenjal črpalko za sladko vodo, ki je puščala in ni več delovala. Vendar je tudi nova črpalka ostala nema. Poklical sem električarja, ki je ugotovil, da je odpovedal rele in ga je moral zamenjati.

Zdaj je na barki vse nared in čakajo me naravne lepote otokov Whitsundays.

 

< Otok Percy   Whitsundays >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič