Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Otok Percy je nekaj posebnega. Nima interneta, nima telefona, nima vodovoda, nima civilizacije. Ima pa navtični klub.

Navtični klub je velika dvokapna koliba, ki hrani zbirko spominkov in daril, ki so jih morjeplovci skozi desetletja poklonili otoku: klubske zastavice, rešilni pasovi, zlomljena vesla, naplavljeni kosi lesa, slamnati klobuki, zarjaveli lonci ...

V zalivu otoka Percy nas je bilo pet jadrnic. Proti večeru smo se združili okrog tabornega ognja v navtičnem klubu, da popijemo aperitiv imenovan sundowner in se spoznamo.

Slovenci nismo Avstralci. Avstralci so drugačni. Avstralci so verjetno najbolj odprti in prijazni ljudje na svetu.

»Zdravo, stari. Jaz sem Bob. Kako si kaj?« me nagovori ogromen, stokilski Avstralec in mi poda roko, še predem ga pogledam.

Zbrali smo se zvečer okrog tabornega ognja v navtičnem klubu in v trenutku postali dobra družba.

Steče pivo in steče beseda.

Sožitje človeške družbe daleč, daleč od Ukrajine.

 

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

< LA NINJA   Airlie Beach >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič