Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na rtu Capricorn sem se ustavil samo čez noč. V mirnem zalivu sem vrgel sidro in se naspal.

Prihajala je severna fronta. Močan veter, visoki valovi, viharno vreme, deževje. Prihajala je La Ninja. Moral si bom poiskati varno zatočišče. Zatekel sem se v marino Keppel Bay pri mestu Yeppoon. Štiri dni je divjala ujma s pogostimi nalivi in vetrom nad trideset vozlov. Edino plovilo, velika motorna jahta, ki je ostalo na sidru v zalivu pred marino, je vrglo na obalo, kjer zdaj počiva na pol potopljena, sprehajalci na plaži pa pobirajo naplavine. Moja barka je bila varno privezana, vendar se je smer vetra drugo noč nekoliko spremenila. Moča veter je potiskal barko stran od pontona, tako na nisem mogel z barke. Na pomoč mi je priskočil sosed, ki je imel vrv na dva škripca in s skupnimi močmi sva barko spet potegnila nazaj do pontona, in zategnila privezne vrvi, da sem spet lahko šel na kopno.

Nihče od lokalnih jadralcev ne pomni, da bi tako neurje divjalo v maju mesecu. Očitno gre za podnebne spremembe, saj lahko nekaj stopinj toplejša voda oceana močno spremeni vremenske vzorce. In tako imamo La Ninjo, ki je ponovno povzročila poplave na področju Brisbana.

Sicer je marina draga, vendar je najvažnejša moja varnost in varnost barke. Poleg elektrike in vode marina nudi brezplačno uporabo avtomobila za dve uri na dan, bencin pa je vključen.

Končuje se enotedensko vedrenje v marini. Spet se je naredilo vreme. Nebo brez oblačka in tudi vetrca ni niti za vzorec. Vendar se pomorska pustolovščina nadaljuje.

Gremo na sever v toplejše kraje.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Heron   Nadaljevanje 29.5.2022

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič