Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na poti do otoka Heron mi je pot presekala velika tovornjača, ujel pa sem tudi svojo prvo avstralko – ribo seveda. Vendar se mi je otok Heron zameril.

Spalax, Marjan Golobič

Že ob prihodu se mi je zdelo, da nekaj ni v redu. Jadrnice ni bilo niti ene. Le rdeč helikopter je brenčal okoli otoka in hitri turistični čolni so prevažali turiste. Privezal sem se na bojo, kar pa ni tako enostavno, če si sam na katamaranu, kot je Lagoon 400, ki ima zelo visoke boke. Na krmi na zadnji stopnici s čakljo dvigneš bojo in privezno vrv vtakneš v zanko pod njo. Nato vlečeš vrv do bitve na levem premcu in jo privežeš. Potem spustiš gumenjak, odmotoriraš na desni premec barke, kjer pobereš pripravljeno privezno vrv in jo potegneš do boje. Poskušaš jo napeljati skozi isto zanko pod bojo in jo pritrditi na bitvo na desnem premcu. Če veter ni premočan, ti morda celo uspe. Nekoliko sem se namučil, vendar je bila na koncu barka varno privezana.

Potem sem z gumenjakom odbrzel proti otoku. Še pred obalo me je ustavil paznik in me opozoril, da sem se privezal na napačno bojo in da se moram privezati na bojo na drugi strani koralnega grebena.

Torej nazaj na barko in do druge boje. Bilo je že pozno, veter pa je naraščal in zdaj naj bi še enkrat izvedel celotno proceduro. Ni se mi dalo. Enostavno sem vrgel sidro na globini petih metrov in ostal na barki, saj se je že znočilo.

 

Otoka Herona ne bom počastil s svojim obiskom, ampak bom jutri odrinil naprej do rta Capricorn.

 

< Lady Musgrave   LA NINJA >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič