Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Prišel je junij in vzhodno obalo Avstralije je zajela zima. Ponoči temperatura pade pod deset stopinj, na obali pa se košatijo kokosove palme. Ponoči se oblečem v topel pulover, obujem zimske nogavice in se pokrijem z debelo odejo, vendar me sredi noči še vedno zazebe. Podnevi sonce ogreje ozračje na triindvajset stopinj, če je vetrovno, pa tudi sonce ne pomaga veliko.

Zapustil sem otoke Whitsundays in se zdaj počasi pomikam proti severu v toplejše kraje. Podnevi jadram, ponoči pa se ustavljam v zavetrnih zalivih in v miru prenočim: Cape Gloucester, Upstart Bay, Cape Bowling Green, Sharks Bay, Townsville, Magnetic Island ...

Včeraj sem skoraj spregledal ladijski tovorni terminal, ki je stal sredi morja, saj sem sprva mislil, da gre za naftno ploščad. Hotel sem zajadrati med obalo in ploščadjo, da bi prihranil nekaj navtičnih milj, potem pa sem za vsak primer zumiral elektronsko karto in še pravočasno ugotovil, da je terminal povezan z obalo z dva kilometra dolgim tekočim trakom za nakladanje rinfuznih tovorov.

Nekaj podobnega se je zgodilo Šuteju na Hrvatski čigri pred Gibraltarjem. Tovornjačo je hotel prehiteti po premcu, na srečo pa je zadnji trenutek ugotovil, da je z vlačilcem povezana z debelo vlečno vrvjo.

Približeval sem se svojemu nočnemu postanku v zalivu Sharks Bay. Na obalnih hribih opazim gost dim. Gozdni požar. Večeri se. Ko vržem sidro v zavetrju, je zaliv zavit v gost, rjav oblak dima, ki zaudarja po drevesni smoli in ožganem podrastju. Dim mi draži oči in nosnice. Tudi v pljučih me nekaj žgečka. Zaprem vsa okna in vrata, vendar ne pomaga veliko.

Ob sončnem zatonu se na vzhodu prikaže oranžna polna luna, zahajajoče sonce pa obarva nebo krvavo rdeče. Nad brezvetrnim sidriščem še vedno visi umazan, smrdeč oblak dima.

Komaj čakam na Morfejevo zibelko.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Otoki Whitsundays   Nadaljevanje 28.06.2022

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič