Heron, Vela Luka

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Grožnje, da bodo ponoči lahko 'udari bure do 50 čvorova' se pri nas na srečo niso uresničile. 

Poslušam radio in pri prometnih informacijah omenjajo prepoved vožnje za višja vozila in motorje po cestah v okolici Krka. Tam torej burjo imajo, sem dol pa na srečo ni prišla v polni moči. Sicer smo ponoči dobili nekaj malih valovčkov in nekajkrat je malo bolj zategnilo sidro, tako da je snubber zaječal, a ne dovolj, da bi se mi dalo pogledat instrumente. Po moji laični zaspani oceni celo noč ni bilo sunkov nad 20 vozlov, razen, če sem kaj prespal, kar pa dvomim, saj se ponavadi zbudim, če se veter spremeni.

Tudi dež in bliski so bili zvečer ponoči vidni le nad celino.

Zjutraj se je zaliv izpraznil. Skoraj vse boje so prazne, tudi sidranih bark je le peščica. Takoj zjutraj še malo posije sonce, potem pa se pooblači tako močno, da razmišljam, če bi za branje raje prižgal luč. Proizvodnja elektrike pade na manj kot 5% normalne za ta dopoldanski čas. Predvideno pranje perila danes torej odpade. Za pralni stroj rabim bodisi sonce, ali pa mora delati motor. Pa še perilo se v (napovedanem) dežju in sopari ne bi dobro sušilo.

Potem res rahlo dežuje. Zaprem okna. Soparno je. Dež preneha preden dobro zmoči palubo. Odprem okna. In kmalu spet dežuje. Zaprem okna. (ta odstavek lahko prebereš tri do štirikrat).

In tako se gremo nekaj časa, nato se končno malo bolj ulije. No, upam, da mi bo opralo palubo. Dež kmalu preneha in med oblaki se pokaže sonce. Paluba je za silo oprana, štriki pa še niso razsoljeni. Za to bi rabili malo daljši dež.

Sicer pa je dan ravno pravšnji za branje in lenarjenje. Danes nisva šla nikamor. Napovedan je bil dež in možnost 'olujnih udara bure' in sva raje ostala kar tukaj. Še dobro, da nisva šla, saj je malo deževalo, večino dneva pa je bila bonaca.

 

< Luke 1. dan   Nečujam >

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron