Walter Teršek, Orplid, sailing

Walter Teršek
Walter Teršek (28) je eden izmed tistih jadralcev, ki ni bil rojen ob morju, ampak na Gorenjskem – tam pod hribi. Na morju se je vedno spraševal, kaj leži za tistim polotokom, za tistim otokom in kaj je pravzaprav za tistim obzorjem. Že kot otrok si je želel imeti svojo barko. Kot najmlajši otrok v družini je jadral po Jadranu s staršema ter bratom in sestro. Po palubi jadrnic je »puzal« že pri osmih mesecih. Na komaj 7 m dolgi jadrnici so prejadrali ves Jadran. Že kot otrok je strmel v obzorje in si obljubil, da nekega dne odjadra sam tja za obzorje. Osemnajst let kasneje se je njegovo življenje spremenilo. Kupil je svojo prvo barko Y33, ki je bila privezana v Puli. In tu se prične njegova dogodivščina.

V kanalu med Tabagom in Trinidadom sem ujel tok in z njim plul tudi 12 Kn. Kmalu smo se približali otoku Isla De Margerita, ki mi ga je pred letom dni omenil Branko Horvat. Še danes se spominjam njegovih besed, zato kljub izčrpanosti ne zavijem za Port of Spain na otoku Trinidad, ampak proti otoku Isla De Margerita. Problem pa je v tem, da se moje naložene karte končajo pri Trinidadu. Lahko bi se ustavil v Port of Spain in naložil karte, a ko bo Orplid pred vhodom v kanal, bo že noč, kar bi bilo lahko precej bolj tvegano, kot če kar nadaljujemo pot proti Margeriti. Naučil sem se sprejemati jasne in dobro premišljene odločitve. 

Otok Margarita (špansko Isla de Margarita) je največji otok Nueve Esparte, otoškega dela severovzhodne Venezuele. Večja otoka sta še sosednja Cubagua in Coche, veliko pa je majhnin nenaseljenih otokov. Otok Margarita imenujejo tudi “Otok biserov”, saj je nabiranje biserov pomembno že od časa Kolumba, ki je otok odkril leta 1498, vendar so številna nahajališča ostrig v veliki nevarnosti, da bodo kmalu izčrpana.  

Otok Margarita je bil že pred nami, a kot vedno nas bo ujela noč in za povrh je vse manj vetra. Ko sva obplula zahodno obalo otoka, pa sva se odločila, da se ne bova sidrala ob tem otoku, ampak nadaljevala plovbo proti sosednji Tortugi, oddaljeni 60 NM. Ker pa tudi kart Tortuge nimam, bo znova potrebno jadrati ponoči, da bomo tam ob sončnem vzhodu. Vpluli smo v velik zaliv s prečudovito turkizno modra barvo morja. Globina morja je bila le 4 m, zato je Maria stala spredaj, jaz pa sem počasi obračal krmilo, kamor mi je kazala smer. Zaradi valov v zalivu smo se stlačili čisto v notranjost, v nekakšno polovično laguno in tam vrgli sidro na globini dveh metrov.

Otok Isla La Tortuga ali otok Želva je dobil to ime zato, ker na njegove dolge peščene plaže prihajajo vsako leto želve izlegat jajca. Kar omamila me je lepota te pokrajine, pa je bilo potrebno poprijeti za delo: zašiti natrgano jadro. Medtem ko sem iskal primerno nit, da bi Maria lahko zašila jadro, se je ob bok Orplida parkiral čoln guardie s šestimi policisti, od katerih sta bila dva oborožena z avtomatsko puško. Pregledali so dokumente in jadrnico in naju prijazno povabili na policijsko postajo, da bi tam lahko naložil pomorske karte. Na policijski postaji naju je načelnik pogostil s kavo in se trudil, da bi nam uspelo naložiti pomorske karte, pa nam ni in ni šlo.

Walter Teršek, Orplid, sailing

Sprehod po beli plaži je bil posebno doživetje, nadvse pa je užival tudi najin štirinožni pomorščak Rusty, navdušen nad vso to ogromno količino bele mivke. Po dolgi plovbi se nadvse prileže pohajkovanje po obali, zlasti še, če se pri tem počutiš kot v raju. Malo pred sončnima zahodom pa smo se le vrnili na barko in postorili še vse, kar je bilo potrebno, da bo barka pripravljena za nadalnjo plovbo. Pluli bomo namreč čez precej nevarno območje, saj je dobrih 20 NM od Tortuge pod morjem strm padec globine na 1435m.To področje, ki se imenuje Jarek Cariaco, je največji oceanski anoksični bazen na svetu, iz katerega se sproščajo visoke količine CO2.

 

 

Knjiga: Neglede na vse

Po mojem brodolomu sem ob neizmerni bolečini izgube, obupa, žalosti in poraza zelo dobro vedel, da sem šel predaleč. Moja jadrnica je potonila na dno Atlantika, z njo so potonile tudi moje sanje obpluti svet. Pa mi je dal Neptun še eno možnost...
Z nakupom knjige boste podprli slovenskega jadralca, da bo lažje nadaljeval svojo življenjsko pot.

Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

Knjiga: 10 m svobode

Knjiga 10 m svobode je prvenec jadralca Walterja Terška. Svojo jadralsko pot je strnil v knjigo in jo opremil s številnimi še neobjavljenimi fotografijami in podrobnostmi njegove izjemne poti.
Z nakupom knjige boste podprli slovenskega jadralca, da bo lažje nadaljeval svojo življenjsko pot.

Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

 

< Martinique - Trinidad   Goodbye Venezuela >

 

Besedilo in fotografije: Walter Teršek