Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Kolikor je bilo jadranje od Cairnsa do Torresovega preliva adrenalinsko in uživaško, je bilo motoriranje po Timorskem morju od Darwina do Kupanga duhomorno in dolgočasno. Morje kot ogledalo, le tu pa tam sapica, ki je zamrla, še preden je zapihala. Z Brankom sva ta čas izkoristila, da popraviva navijalni mehanizem jadra code zero. Res nama je odlično uspelo. Z vrtalnikom in vezicami sva pritrdila vodilo navijalne vrvi na ohišje navijala. Jadro sva nato z električnim vitlom dvignila na jambor in ga zvila. 

Tretji dan po izplutju iz Darwina sva preizkusila code zero, ko je zapihala nekoliko močnejša sapica. Velikansko jadro sva brez težav razvila in ga nato takoj spet zvila, saj je bilo vetra premalo.

Tri dni in pet rib.

Do nadaljnjega prepoved ribolova.

Ende

Kupang sva zapustila ob petih zjutraj in po enodnevnem jadranju prispela v Ende na otoku Flores.

Med jadranjem ob obali sva lahko občudovala aktivni vulkan, iz katerega se je kadilo, vse naokrog pa so bile vulkanske odprtine iz katerih se je valila para ali dim. Res veličasten prizor vulkanske dejavnosti.

Ko pa sva prispela v Ende, sva padla iz dežja pod kap.

Ende je bil še večja katastrofa. Vrgla sva sidro pred črno peščeno plažo, kjer so se lomili veliki valovi mrtvega morja. Pristanek z gumenjakom nemogoč. Potem sva vseeno spustila gumenjak in šla pogledat, če se da pristati na enem od pomolov. Nikjer stopnic. Le visoki stebri, poraščeni z ostrimi školjkami, ki ti gumenjak razrežejo v nekaj minutah. Vrnila sva se na barko, dvignila sidro in jo popihala proti otoku Komodo.

Spalax, Marjan Golobič

Torej še eno nočno jadranje med ribiškimi barkami in mrežami.

Noč je bila mirna, zato sva motorirala z glavnim jadrom in genovo. Zjutraj pa se je dvignil zahodnik in pospravila sva jadra ter motorirala naravnost v veter, ki je narasel na 26 vozlov. Spalax 2 je neusmiljeno butal v nasprotne valove. Srečavala sva velike kose lesa in drevesne štore. Ponoči sva imela dejansko veliko srečo, da nisva zadela ob takšen neznan plavajoči predmet.

Nočno jadranje v Indoneziji odpade, sem se odločil.

Spalax, Marjan Golobič

Proti večeru sva se privlekla do otoka Rinja in se zasidrala v zatišju kanala Lehok Uwada Dasami. Zunaj divja zahodnik, tukaj pa tišina, mir, samota. Potrebujeva počitek.

Zjutraj naslednji dan naju je obiskal policijski čoln.  Možje postave so naju spraševali, če sva plačala vstop v park za barko in posadko. Odgovorila sva, da greva takoj na Komodo in bova tam poravnala račune.

Torej, destinacija otok Komodo, razdalja 25 nm.

 

< Darwin   Komodo >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič