Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Čeprav se jadralska sezona zaključuje, so vetrovi za jadranje proti severu ob vzhodni obali Avstralije še vedno idealni. Razvili smo samo code zero in jo mahnili proti otoku Green Island. Ves dan adrenalinsko jadranje sedmih vozlov, ko pa smo prispeli na cilj, je bilo treba code zero pospraviti. Zataknilo se je pri navijalniku spodaj. Ni bilo druge, Branko je obrnil barko v veter in sprostil dvižnico code zero, Almuth in jaz pa sva na premcu s težavo potegnila ogromno jadro na palubo in ga brez ceremonij skozi okno stlačila v kabino na premcu. Navijalni mehanizem code zero že prej ni deloval najbolje, zdaj pa se je popolnoma pokvaril. Bomo pač nadaljevali z glavnim jadrom in genovo.

Zasidrali smo se na otoku Green island in se šli kopat, saj tukaj ni krokodilov, ki strašijo plavalce na celini. Pot smo nadaljevali že naslednji dan zjutraj, in sicer smo razvili glavno jadro in genovo in tako jadrali ves dan in vso noč z vetrom v polkrmo. Adrenalinsko jadranje s hitrostjo 7 do 10 vozlov.

Porti Darwinu

Jadranje do Darwina ni bilo dolgočasno. Vedno se je nekaj dogajalo. Strgala se je dvižnica buma (gondoljer), ki sva ga popravila šele v Darwinu, saj se mi ni ljubilo plezati na vrh jambora sredi oceana. Potem je odpovedal desni motor in sva ugotovila, da je napaka pri napajanju goriva. Takoj sva zamenjala filter za gorivo in vse je bilo spet v redu. Lovila sva tudi ribe in en dan ujela kar tri tune, tako da sva zadnjo vrgla nazaj v morje.

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

Glede na vremensko napoved naju je čakalo brezvetrje na poti do indonezijskega Kupanga na Timorju. Sprejela sva odločitev, da se vtihotapiva v Darwin, napolniva rezervoarje z nafto in jo popihava proti Indoneziji. Na otoku Thursday sva se namreč odjavila, in zabičali so nama, da se na poti v Indonezijo ne smeva ustavljati v Avstraliji. V Darwinu ni bilo težav. Nihče ni preverjal najinega statusa.

Po nekaj dneh sva zapustila Darwin.

Destinacija: Kupang na otoku Timor. Razdalja: 460 nm.

 

< Torresov preliv   Timorsko morje >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič