Walter Teršek, Panama

Po dveh letih plovbe je Orplid znova potreben prenove. Podvodni del barke bo treba ponovno zaščititi z antivegetativnim premazom, na novo pa bo treba prebarvati tudi nadvodni del. Barva, ki sem jo nanesel na Nizozemskem, se je kljub visoki ceni izkazala za zelo nekakovostno, saj se je vsepovsod začela luščiti in odpadati. Zato sem po vrnitvi s Floride iskal cenovno najbolj primerno marino, v kateri bi lahko barko dvignil, a v Panami nisem našel prav nič, da bi ustrezalo finančnemu stanju mojih plitkih žepov. Nameraval sem že odpluti proti severu in morda v Mehiki najti kakšno poceni marino. Pa sva se z Mario odločila, da prej obiščeva še otočje Las Perlas v Panamskem zalivu.

Walter Teršek, Panama

Archipiélago de las Perlas, Biserni arhipelag ali tudi Biserni otoki je skupina 39 otokov in približno 100 majhnih, nenaseljenih otočkov, ki se nahajajo v Panamskem zalivu, približno 90 nmi od glavnega mesta Panama City. Otočje je dobilo ime zaradi obilice biserov, ki so obstajali na tem območju v obdobju španske vladavine. Na tem območju je bil najden znameniti romarski biser Perla Peregrina. Biser je po nekih virih leta 1515 na otoku Santa Margarita našel afriški suženj. Suženj je v zahvalo pridobil svobodo, biser pa je postal last španskega kralja Filipa II. Nosile so ga vse španske kraljice. Leta 1808 si ga je skupaj z zakladnico Burbonov prilastil Napoleonov starejši brat José Bonaparte in ga odnesel v Ameriko, ko pa se je vrnil v Evropo, je bil biser prodan na dražbi. Med letoma 1914 in 1969 je bil v lasti dveh zbirateljev, leta 1969 pa je bil znova prodan na dražbi galerije Parke Bennet v New Yorku. Igralec Richard Burton ga je pridobil za izjemen znesek 37.000 dolarjev, kot darilo svoji ljubljeni Elisabeth Taylor. Igralka Elizabeth Taylor je bila lastnica tega bisera do njene smrti leta 2011. Nato je bil znova prodan na dražbi za 9 milijonov evrov.

Walter Teršek, Panama

Otočje Las Perlas je znano zaradi izjemne biotske raznolikosti: tu je moč opazovati kite, želve, različne vrste rib in pelikanov.

 

< Panamski prekop 2. del   Obnova barke >

 

Knjiga: Neglede na vse

Po mojem brodolomu sem ob neizmerni bolečini izgube, obupa, žalosti in poraza zelo dobro vedel, da sem šel predaleč. Moja jadrnica je potonila na dno Atlantika, z njo so potonile tudi moje sanje obpluti svet. Pa mi je dal Neptun še eno možnost...
Z nakupom knjige boste podprli slovenskega jadralca, da bo lažje nadaljeval svojo življenjsko pot.

Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

Knjiga: 10 m svobode

Knjiga 10 m svobode je prvenec jadralca Walterja Terška. Svojo jadralsko pot je strnil v knjigo in jo opremil s številnimi še neobjavljenimi fotografijami in podrobnostmi njegove izjemne poti.
Z nakupom knjige boste podprli slovenskega jadralca, da bo lažje nadaljeval svojo življenjsko pot.

Knjigo lahko naročite na tej povezavi.

 

Walter Teršek  
Walter Teršek Walter Teršek (28) je eden izmed tistih jadralcev, ki ni bil rojen ob morju, ampak na Gorenjskem – tam pod hribi. Na morju se je vedno spraševal, kaj leži za tistim polotokom, za tistim otokom in kaj je pravzaprav za tistim obzorjem. Že kot otrok si je želel imeti svojo barko. Kot najmlajši otrok v družini je jadral po Jadranu s staršema ter bratom in sestro. Po palubi jadrnic je »puzal« že pri osmih mesecih. Na komaj 7 m dolgi jadrnici so prejadrali ves Jadran. Že kot otrok je strmel v obzorje in si obljubil, da nekega dne odjadra sam tja za obzorje. Osemnajst let kasneje se je njegovo življenje spremenilo. Kupil je svojo prvo barko Y33, ki je bila privezana v Puli. In tu se prične njegova dogodivščina.

Besedilo in fotografije: Walter Teršek