Spalax - Marjan Golobič

»Serangan je umazana luknja, kjer kar mrgoli podgan,« mi je zagotovil Eric, Avstralec, ki je živel na svojem katamaranu z dvema cuckoma. No, tako grozno pa verjetno le ni, sem si mislil.

Erica sem srečal novembra 2022, ko sem se ustavil v Marini del Rey na otoku Lombok na poti na Bali. Na Baliju sem barko res dal na dolgoročni privez v zalivu Serangan in odletel nazaj v Evropo, kjer me je že čakal kirurg s skalpelom v roki. Po uspešni operaciji na levem kolku sem se na barko vrnil marca 2023, da nadaljujem svetovno jadralsko pustolovščino.

Takoj po vstopu na barko sva z mojo družico Almuth na krovu in v podpalubju opazila nenavadne iztrebke. Kaj naj bi to pomenilo? Povprašal sem svojega agenta Mandeja.

»Podgane imaš na barki. Priplavale so do priveza in po priveznih vrveh splezale na barko,« me potolaži moj agent.

Spalax - Marjan Golobič

Podobno nadlogo sem doživel na Tahitiju, ko so mi ščurki napadli barko, vendar podgane spadajo v popolnoma drugo težavnostno kategorijo. Če jim nastavim strup, se bodo zavlekle v nedosegljiv kot barke in mi jo zasmradile za dolgo časa. Najboljša rešitev bi bila klasična mišelovka na vzmet, vendar je nisem našel nikjer. Zato sem se odločil za modernejšo rešitev: lepljiva past.

Preden sva šla na nočni počitek, sem v kuhinji na tla postavil past iz kartona, prevlečenega z izredno lepljivo snovjo, na sredo kartona pa sem položil vabo – košček banane. Past je odlično delovala in naslednji večer sem nastavil še eno na palubi in ujel še enega nadležnega glodavca. Potem sem za vsak primer naslednjo noč v kuhinji in na palubi nastavil koščke hrane, vendar so ostali nedotaknjeni. Lažje sva zadihala.

Podgane na barki so resen problem. Lahko povzročijo potencialno nevarne okoliščine. Če so lačne, glodajo vse, kar jim pride pod zobe. V najslabšem primeru ti pregrizejo električni kabel, ki napaja avtopilota. In če ti zaradi tega sredi viharne noči odpove avtopilot, si v škripcih.

 

< Monsun   OGO OGO >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič