Spalax: Bali

V Indijskem oceanu se vetrovi imenujejo monsuni. Od decembra do marca pihajo iz severovzhoda proti ekvatorju. V Indoneziji pa so monsunski vetrovi zaradi zemeljskih mas Sumatre in Jave na zahodu ter Bornea na vzhodu usmerjeni proti vzhodu. Tam pa je trenutno privezan Spalax 2, in sicer na otoku Bali, v zalivu Serangan.

Spalax: Bali

Smo 9. marca 2023 in jadranje od Balija proti Singapurju bi pomenilo motoriranje v nasprotni veter. Zato Spalax 2 ostaja na Baliju in se pripravlja na nadaljevanje svetovne pustolovščine enkrat septembra, ko bodo vetrovi ugodnejši. Takrat bo odjadral do Singapurja in nato do otoka Langkawi ob zahodni obali Malezije, ki je odskočna deska za nadobudne morjeplovce, ki želijo prečkati Indijski ocean in preko Rdečega morja doseči Sredozemsko morje. Najugodnejši čas za »špric« čez Indijski ocean pa je januar, ko se severovzhodni monsun dodobra ustali.

Spalax: Bali

Spalax 2 je sameval na Baliju na privezu v zalivu Serangan od lanskega novembra, in po štirih mesecih mu je zrasla dolga »brada«. Najel sem potapljača, ki mi je v dveh urah očistil barko pod vodno gladino. To običajno opravim sam, vendar je voda v zalivu tako onesnažena, da si ne upam v vodo pomočiti niti prsta na nogi. Sicer pa sem imel veliko drugih opravkov: zamenjati olje v obeh motorjih, napolniti rezervoarje za gorivo, prezračiti vse kabine, odstraniti plesen v notranjosti barke, dvigniti genovo, zakrpati gumenjak ...

Zdaj nas pa čakajo čudesa opevanega tropskega raja na zemlji, ki se imenuje Bali.

 

< Navtični raj?   Mišolovka >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič