Marjan Golobic, Indonezija

Indonezija je po številu prebivalcev največja muslimanska država na svetu. Izjema je Bali, kjer prevladuje hindujska religija. Tukaj kraljujejo Brahma, Šiva, Višnu, Ganeš in druga brezštevilna božanstva hinduizma. Vendar obstaja tudi cel bataljon demonov in zlih duhov, ki Balijcem grenijo življenje.

Bali praznuje hindujsko novo leto 22. marca na svojstven način. Hindujski prebivalci Balija so namreč prepričani, da je njihov svet poln zlih duhov, ki jih imenujejo Ogo Ogo. Zli duhovi jim namreč preprečujejo, da bi pridobili dobro karmo in živeli srečno življenje.

Zato hindujci na Baliju na predvečer novega leta priredijo svojstven obred »izganjanja hudiča«. Iz bambusa in papirmašeja oblikujejo ogromne sohe Ogo Ogov in uprizorijo procesijo teh demonov po ulicah ob oglušujočem hrupu bobnov in cimbal, da bi izgnali zle duhove iz svojih prebivališč. Proti jutru pa te skulpture zlih duhov poškropijo z blagoslovljeno vodo in jih sežgejo.

Vendar obreda še ni konec. Na novoletni dan, 22. marca, ki se imenuje Niyepi, se vsi hindujski prebivalci potuhnejo v svojih domovih. Nihče se ne prikaže na ulici. Celo bankomati so izklopljeni. Turiste pa prosijo, naj ne zapuščajo hotelov.

Ulice so prazne. Nikogar nikjer. Fantomsko mesto.

Čeprav so bili prejšnji dan zli duhovi pregnani, se na novoletni dan vrnejo v mesto. Ko spoznajo, da ni nikjer žive duše, razočarani stisnejo rep med noge in jo pobrišejo.

 

< Mišolovka   LOVINA >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič