Marjan Golobic, Maldivi

Glavno jadro smo zakrpali, namesto strgane pripone kosnika smo napeli četvorno vrv in oba motorja priključili na nova akumulatorja. Prišel je čas, da zapustimo to deželo slonov in čaja in jo špricnemo proti mondeni turistični destinaciji, ki se ji pravi Maldivi.

Prvi dan smo motorirali zaradi zavetrja, ki ga ustvarja otok Šrilanka, potem pa je zapihal pravi severovzhodnik s hitrostjo deset do petnajst vozlov in razpeli smo metuljčka. Genovo smo razvili na levi strani in jo na srednji bitvi zavarovali s »preventerjem«, da ni ploskala. Code zero se je veličastno razpel na desni strani, medtem ko je glavno jadro mirno počivalo v lazy bagu.

Ugasnili smo oba motorja in barka je zdrsela po dolgih oceanskih valovih z nadzvočno hitrostjo osmih vozlov z vetrom v polkrmo. To je bilo tisto pravo uživaško oceansko jadranje. Kulinarično piko na i pa je dala Kungoška mornarica, ki je pripravila slastne tunine zrezke z zeljnato solato in maslenim krompirjem.

Ribe pa še vedno intenzivno ne prijemajo, čeprav ves dan za sabo vlečemo dve panuli in vabe menjavamo vsaki dve uri. Če je morje mirno, pa panuliramo tudi ponoči.

Marjan Golobic, Maldivi

Tretji dan plove proti Maldivom. Obe panuli v vodi že od zgodnjega jutra. Iztok se odloči, da bo vabo na svoji panuli spet zamenjal. Potegne za laks, ki pa se mu takoj izpuli iz rok. Nekaj težkega se je moralo zatakniti za trnek. Kos plastike? Ribiška mreža? Ali pa ...?

Že čez nekaj minut Iztok na barko potegne petkilogramsko progasto tuno. Veselje je nepopisno. Trnek takoj izpulim iz ribjega gobca in panulo znova namestim na desni strani krme, medtem ko se Kungoška mornarica ukvarja s trepetajočo tuno v kokpitu. Iztok ji zada še zadnji smrtonosni udarec, jo obesi za rep in pod glavo postavi vedro, da se odteče kri.

Čez pol ure zakričim: »Riba, riba, riba.«

Tokrat je Smiljan tisti, ki strokovno potegne na barko še eno, štirikilogramsko, progasto tuno. Naenkrat smo do vratu v sveži tunini.

Kungoška mornarica takoj pripravi tunin tatarski biftek z indijskimi krhkimi kruhki in mešano solato.

Maldivi niso to, kar smo pričakovali. Najprej se je na obzorju iz morja prikazal ogromen kompleks stanovanjskih blokov, posejan z žerjavi, ki so gradili še več stanovanjskih monolitov.

V pristanišču pa je bilo na stotine barkač, ki so turiste vozile na potapljanje. V zraku so hrumeli potniški reaktivci in ropotali hidroplani, na vodi pa je povsod plavala plastika.

Kot vsaka pustolovščina se je končala tudi naša. Prepluli smo tisoč petsto navtičnih milj od Langkawija do Maldivov in prišel je čas slovesa. Dušan se je odločil, da bo sam v miru doživel utrip glavnega mesa Male in ni bil razočaran. Že dva dni po prihodu se je ulilo in je ves dan deževalo kot iz škafa. Vse ulice so bile poplavljene, lokalno prebivalstvo pa se je sprehajalo in vozilo z mopedi, kot da se ni nič zgodilo.

Iztok in Smiljan pa sta si zaželela doživeti tropski paradiž. S hitrim čolnom sta odglisirala na atol Thoddoo, kjer sta se namakala v kristalno čisti vodi, raziskovala otok na biciklih in pokušala lokalno kulinariko. Jaz pa sem ostal na barki in tuhtal, tuhtal. Kako naprej? Tale Netanjahu mi jo je krepko zagodel. Podpiral je Hezbolah in upal, da bo napadla Izrael. In to se je tudi zgodilo. Izraelci so se obrnili nanj in ga prosili, da jih brani pred palestinskim terorizmom. Posledice pa se čutijo vse do Adenskega zaliva in Rdečega morja, kjer naj bi Spalax 2 nadaljeval svojo pot okoli sveta.

Nekoliko me je zaneslo. Politika nima zveze z jadranjem.

Moja odločitev ni bila težka. Glede na vojno stanje v Jemnu in okolici bo Spalax 2 za zdaj vedril na Maldivih in počakal, da se izraelci znebijo Netanjahuja in da na Bližnjem vzhodu zavlada mir ...

... Potem pa je mamica odložila knjigo pravljic, v otroški sobi ugasnila luč in prav po tiho zaprla vrata.

< Do Šri Lanke   Trilema >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič