© Yannick Bestaven / Maitre Coq IV

Vodilna trojica pritisnila na plin (posodobljeno 14.12.2020 ob 10.00)

Dalin, Ruyant in Bestevean drvijo po Južnem oceanu. Plujejo za sistemom nizkega zračnega pritiska z ugodnim jugozahodnikom, ki jim omogoča plovbo z visokimi hitrosti. Vsi trije so prepluli preko 440 nmi v zadnjih 24 urah. Najhitrejši je bil zopet Bestaven, ki je preplul 447 nmi in zaostanek za Dalinom zmanjšal na vsega 73 nmi. Zasledovala skupina v kateri plujejo Le Cam, Seguin, Detreux, Burton, Herrmann in nekateri drugi, zaostaja med 300 in 400 nmi.

Fabrice Amedeo, Newrest Art et Fenetres

Svojega navdušenje ni mogel skrivati Benjamin Detreux, ki letos prvič pluje na regati. Zemljepisno dolžino rta Leeuwin je prečkal kot četrti jadralec:

»Neverjetno je. Zelo sem vesel, da sem prečkal zemljepisno dolžino rta Leeuwin in da sem na tem mestu. Aktiven sem ves čas. Trimam jadra in pregledujem vremenske karte. Poizkušal sem se spočiti, a mi ni uspelo. Ves čas sem pri stvari. Ko sem plul nekoliko počasneje sem bil zaskrbljen. Vodilna trojica se bo oddaljila. Prešlo nas bo področje visokega pritiska. V tej družbi moramo ves čas jadrati hitro. Ni časa za zabušavanje.«

Detreux pluje skupaj z Le Camom in Seguinom. Po 36 dneh plovbe je med njimi zgolj 20 nmi razlike.

34 dni regate, razlike pa vse manjše

Regata Vendee Globe se je pričela pred 35 dnevi. Jadralci so prepluli 13.000 nmi oziroma polovico poti, razlike med njimi pa so vse manjše.

Po 35 dneh plovbe je še vedno v vodstvu Charle Dalin na jadrnici Apivia. A njegovo vodstvo je ogroženo. Njegova prednost, ki je znašala že preko 200 nmi se je na južnem Indijskem oceanu, kljub nizkim temperaturam dodobra stopila. Yannick Bestaven na jadrnici Maitre Coq IV, ki je ponoči jadral najbolje, se mu je približal na vsega 68 nmi. Trenutno pluje na tretjem mestu za Dalinom in Ruyantom na drugem, a pokazal je, da prvo mesto na regati še ni odločeno. Tudi Ruyant je jadral odlično. V zadnjih 24 urah je preplul 397, kar je le 5 nmi manj kot Bestaven, a 12 več kot Dalin. Oba sta se mu močno približala in ne popuščata.

Fabrice Amedeo, Newrest Art et Fenetres

Charlie Dalin se približuje rtu Leeuwin, jugozahodnemu rtu Avstralije. Do tam ga loči le še 50 nmi. Preko noči je večinoma plul z visoko hitrostjo okrog 20 vozlov in poizkuša obdržati prednost pred Bestavenom in Ruyantom. Oba jadralce plujeta pravzaprav vzporedno. Luči ju le 20 nmi razdalje. Ruyant se zaveda, da plovbe z vetrom v desni bok zanj predstavlja težavo. Odrezati je moral večji del levega hidrokrila. Njegova hitrost plovbe je zato dva vozla počasnejša, kot bi bila s celim hidrokrilom. Bestaven je ob plovbi mimo rta Dobrega upanja za Dalinom zaostajal 340 nmi. Sedaj, po preplutem južnem Indijskem oceanu, ko se približujejo rtu Leeuwin pa njegov zaostanek znaša le še 68 nmi. Očitno mu plovba po divjih južnim morjih ustreza. Ne smemo pozabiti, da je Bestaven eden izmed treh jadralcev, ki so se podali v akcijo reševanja Kevina Escoffierja in bo na koncu nagrajen s kompenzacijo v minutah, ki lahko pri tako majhnih razlikah pomeni veliko spremembo.

Boris Herman je upočasnil. Še vedno ima težave z jadrom J2 ja jadrnici  Seaexplorer-Yacht Club de Monaco. Dolgo časa je odlašal s popravilom, ki mu je očitno uspelo, saj je proti jutru spet zajadral s polno hitrostjo.

Šesta žrtev Južnega oceana je Fabrice Amedeo (12.12.2020 ob 10.00)

Fabrice Amedeo je bil prisiljen da odstopi. Na krovu njegove jadrnice Newrest Art et Fenetres se je okvaril računalniški sistem. Brez njega plovbe ne mora varno nadaljevati.

Fabrice Amedeo, Newrest Art et Fenetres

"To je težka odločitev", je dejal in bil prisiljen prvič odstopiti na veliki regati.

Težave z računalniškim sistemom so se pričele že v torek. Oba računalnika na krovu sta prenehala delovati. Le GPS sistem mu je omogočal zaznavati pozicijo.

"Naša plovila, ki glisirajo so v visokih valovih zelo obremenjena. Jadral sem na enak način kot je bilo vedno v moji navadi, kot dober jadralec, ki ima občutek za svojo varnost in varnost plovila. Do napake je prišlo, ko sem plul na 21. mestu v vetru, ki je pihal s hitrostjo 25 do 35 vozlov. Morje je bilo močno vzvalovano. Odločitev sem sprejel s težkim srcem.", je povedal Amadeo s plovbe proti Cape Townu, kjer bo končal regato. Trenutno ga do pristanišča loči še 80 nmi. V Cape Townu ga pričakujejo proti večeru.

Male zmage Jeremia Beyoua

Jeremie Beyou je moral zaradi okvare nekaj dni po štartu regate nazaj v izhodiščno  pristanišče Les Sables d'Olonne. Po uspešnem popravilu plovila se je vrnil v regato in to več kot uspešno Svoj zaostanek za zadnjim jadralcem je uspel ne le nadomestiti, temveč je predzadnjega prehitel in sedaj pluje na predzadnjem mestu. Za naslednjim zasledovalcem ga ločita  le še dve navtični milji.

"Včeraj sem imel zelo dober dan. Končno mi je uspelo, da sem se vrnil v floto. Izjemno lepo je, ko vidiš druge jadralce okrog sebe. Preko VHF postaje sem govoril s Sebastienom Destremauem. Zelo lepo je z nekom govoriti v živo. Moj cilj je bil, da pred rtom Dobrega upanja ujamem sotekmovalce. Prvi cilj sem dosegel. Zame je to zelo pomembno. Uporabil sem vse možnosti, da sem plovilo spravil do tu. To so male zmage, ki se jih moram veseliti. V 24 dneh sem priplul do rta Dobrega upanja. To je veliko.

Vreme nam ne prizanaša. Upam, da bo naslednji del nekoliko lažji. Seb je 3 nmi pred menoj, vendar ga ne vidim. Morje je preveč vzvalovano. Tudi jaz bom kmalu zaplul z vetrom. Plula bova na isti ruti. Veter piha s hitrostmi med 13 in 29 vozli. Celo noč je bilo tako. Morje je močno vzvalovano. Težko je najti prave nastavitve jadrnice. Približuje se nam fronta, veter se bo obrnil proti severu tokom dneva. Vse je sivo."

Besedilo še ni lektorirano. Za eventualne napake se opravičujemo.

< Manuel Cousin ima počeno krmilo   Dalin ima poškodovano jadrnico >

 

Foto: © Yannick Bestaven / Maitre Coq IV