Emirates Team New Zealand, Americas Cup

Danes so se pričeli dvoboji v Pokalu Amerike. Pred Aucklandom na Novi Zelandiji sta se za prvo dirko ogreli ekipi Emirates Team New Zealand in Luna Rassa Prad Pirelli.

Ob 16.15 uri (po lokalnem čas) sta v oblačnem vremenu obe jadrnici praktično istočasno prepluli štartno črto (video 14:30). Veter s hitrostjo 13 vozlov je jadrnici je zagotavljal hitrost plovbe med 35 in 40 vozli. Ekipa ETNZ je pospešila in hitro pridobivala prednost 140 m. Ekipa ETZN je na prvem obratu imela že 250 m prednosti. Na drugem obratu je bila prednost še večja. Ekipa Luna Rossa je zaostajala že 23 s. Ekipa Emirates je nadaljevala  konstantno in obdržala svojo prednost vse do cilja. Tudi Italijani so v nadaljevanju jadrali v svojem slogu, pluli praktično enako hitro kot ekipa Emirates in v cilj pripluli z zaostankom 31 s.

Pol ure kasneje se je pričel drugi dvoboj (video 1:14:00). Tokrat je bolje pričela ekipa Luna Rossa. Ekipa ETNZ je pred pričetkom taktizirala s počasno plovbo in startno črto prečkala 2 s za Italijani. Luna Rossa je svojo prednost na prvem obratu povečala na 100 m oziroma 13 s. Na drugem obratu je ekipi ETNZ uspelo zaostanek zmanjšati za eno sekundo, v nadaljevanju pa so Italijani uspeli jadrati hitreje in svoj o prednost povečati na 300 m.  Njihova hitrost plovbe je bila ves čas približno 2 vozla višja od hitrosti ekipe ETNZ. Ekipa Luna Rossa je pred tretjim obratom uspela zapluti s hitrostjo 49,1 vozla, ekipi ETNZ pa je na obratu uspelo preseči magično mejo 50 vozlov. Njihova hitrost je namreč znašala kar 51,1 vozla. Na četrtem obratu je prednost Italijanov znašala že 24 s. Proti petemu obratu je ekipa ETNZ pospešila in zaostanek razpolovila. Ekipa Luna Rossa se ni predajala. V zaključnem delu so v 14 vozla dosegali hitrost plovbe vse do 45 vozlov. Ekipa ETNZ je plula s hitrostjo, ki je presegala 45 vozlov, a zaostanka ni uspela nadoknaditi. Ekipa Luna Rossa Prada Pirelli je ciljno črto prečkala prva in osvojila prvo točko. Ekipa Emirate je zaostanek zmanjšala na manj kot 100m in v cilju zaostala le 6 s.

Po prvem dnevu dvobojev je rezultat ostal izenačen. Ekipi se bosta na regatno polje podali zopet v petek, 12.3.2021 ob 16.15 uri po novozelandskem času oziroma ob 4.15 uri po našem času.

Rezultati

Ekipa/Tekmovalni dan 1 2 3 4 5 6 7 SKUPAJ
Luna Rossa Prada Pirelli 1             1
Emirates Team New Zealand 1             1

Posnetek današnjega tekmovalnega dne

Foto: ACE / Studio Borlenghi