44Cup, MItja Margon, Igor Lah, Lara Poljšak,

Danes se je v v mrzlem in deževnem Portorožu z uradnim treningom začela prva regata letošnje sezone jadralnega razreda RC44 in tudi prva po leto in pol dolgem premoru, saj je bila lanska sezona, ko naj bi se uvodna regata prav tako odvijala v Portorožu, v celoti odpovedana.

Na veliko veselje sodelujočih jadralcev, pa tudi nosilca organizacije, Športnega društva GoSailing ter Jadralnega kluba Pirat kot izvajalca na vodi, so se razmere v zadnjem mesecu dovolj izboljšale, da je ob doslednem upoštevanju protikoronskih ukrepov izvedba regate vendarle mogoča. Osem ekip, ki zastopajo šest držav (Francijo, Švedsko, Rusijo, Monako, Veliko Britanijo in Slovenijo), se bo na hitrih, slokih karbonskih jadrnicah v Portorožu merilo do nedelje. 

Razred RC44 velja za enega najprestižnejših v jadralskem svetu, saj združuje premožne poslovneže, ki kot lastniki svoje jadrnice tudi krmarijo, ter v njihovih ekipah številne izjemne jadralce, tudi nosilce olimpijskih kolajn, udeležence regat za Pokal Amerike in drugih velikih jadralskih dogodkov. Razred RC44 je že od svojega začetka tesno povezan s Slovenijo in z našim jadralskim znanjem; ustanovitelj razreda Russell Coutts se je leta 2005 povezal z našim navtičnim arhitektom Andrejem Justinom, ki je jadrnice oblikoval. V Piranskem zalivu so se leta 2006 odvijali prvi poskusni plovi, leta 2007 pa prva uradna regata, na kateri je nastopila tudi slovenska jadrnica Black Beauty, na kateri danes pluje ruska ekipa Team Nika, v mednarodni posadki pa na njej jadrajo tudi trije slovenski jadralci, olimpijca Tomaž Čopi in Mitja Margon ter Iztok Knafelc. Na regatnem polju v Piranskem zalivu bomo lahko navijali tudi za Ceeref lastnika Igorja Laha, ki pluje pod slovensko zastavo, z njim v posadki pa Tine Lah, na krovu francoske jadrnice Aleph pa je kot najmlajša jadralka v floti in kot edina ženska pod jadri teh hitrih jadrnic tudi naša komaj 22-letna Lara Poljšak.

44Cup, MItja Margon, Igor Lah, Lara Poljšak,

Portorož je regato tega pokala nazadnje zelo uspešno gostil maja 2018, lanska regata pa je bila, tako kot celotna sezona razreda, odpovedana. Vse kaže, da bo šlo letos bolje in da bo jadralcem uspelo odjadrati vseh pet predvidenih regat. Od tukaj se flota seli na Švedsko, dalje v Anglijo, v Italijo ter na zadnjo regato sezone na Lanzarote na Kanarskih otokih. Mitja Margon, član ruske ekipe Nika ter vodja organizacijskega odbora regate: “Že lani smo vložili veliko truda v razne poskuse, da bi vendarle rešili sezono, ena od idej je bila, da se dve ali tri regate odvijejo pri nas v Sloveniji, ker je bilo tukaj relativno varno, a ker imamo v ekipah jadralce s celega sveta, se ob potovalnih omejitvah na koncu ni izšlo. Časi so še vedno negotovi, a kot kaže, nam bo letošnjo sezono uspelo izpeljati v celoti.” 

44Cup, MItja Margon, Igor Lah, Lara Poljšak,

Jadralci se zadnjega portoroškega dogodka maja 2018 še vedno radi spominjajo, ne samo zaradi brezhibne organizacije, ampak predvsem zaradi naše pregovorne slovenske gostoljubnosti in tudi to je razlog, da se v naše kraje tako radi vračajo. Mitja Margon: “Naš cilj je vedno bil in ostaja narediti dogodek, kjer se bodo vsi dobro počutili in bo ostal v spominu, tako da ne varčujemo ne z gostoljubjem, ne z drugimi pozornostmi. Na žalost bomo morali vse objadralsko dogajanje tokrat izpustiti in tudi cel dogodek bo potekal ‘v mehurčku’, zakupili smo cel petzvezdični hotel v središču Portoroža, v katerem so nastanjene vse ekipe in vsi ostali udeleženci, razen lokalnega regatnega odbora, ki ne bo v kontaktu z udeleženci in tekmovalci, zagotovili smo redna testiranja, dostop do pomolov bo omogočen samo akreditiranim, interakcije s publiko in zunanjim svetom ne bo, odpadel bo ves spremljevalni program, druženja po jadranju in obiski gostov. Tekmovalni del pa seveda bo in tega se vsi res močno veselimo, prav tako se veselimo, da bomo lahko najboljši posadki podarili Elanove smuči, kar vedno požanje veliko navdušenje, ter da smo vse ekipe lahko nastanili v istem hotelu, kar na drugih regatah ni praksa, je pa odlična priložnost, da se jadralci še dodatno povežemo, čeprav naš razred že tako velja za sicer izjemno tekmovalnega na vodi, drugače pa zelo prijateljskega in tovariškega na suhem.”

Vsi udeleženci komaj čakajo na jutrišnji prvi startni signal, kaj pa naši jadralci pričakujejo od regate?

Igor Lah, lastnik in krmar ekipe Ceeref:

“Skrajni čas je, da gremo spet jadrat! Vsi se veselimo, fantje so navdušeni in vesel sem, da se to dogaja v Sloveniji.  Upamo, da bo tudi naslednji dogodek na Švedskem izpeljan brez težav. Vsekakor upam, da bo na koncu tudi odličen rezultat.”

Mitja Margon, član ekipe Nika:

“Nazadnje, leta 2018, smo bili z ekipo Nika prav zadnji, ker smo bili gostoljubni in smo dali prednost gostom, letos pa upam, da bomo popravili vtis.”

Lara Poljšak, članica ekipe Aleph:

“Danes smo imeli prvi uradni trening, imeli smo burjo, dež, mraz, ne ravno tipično majsko vreme tukaj v Portorožu. Po pravici povedano nam ni šlo najbolje, ampak se zavedamo, da skoraj leto in pol nismo jadrali, tudi brez lastnika smo bili na krmilu, tako da upam, da nam bo šlo v naslednjih dneh vse bolje. Glede na to, da smo v zadnji sezoni prvič zmagali, je to naš cilj tudi tokrat.”

Regata se bo odvijala do nedelje, razburljive boje karbonskih lepotic pod temnimi jadri pa bomo do takrat lahko občudovali v Piranskem zalivu.