Žan Luka Zelko

Žan Luka Zelko je na svetovnem prvenstvu v jadralnem razredu ILCA 7 (nekdanji laser), ki se je končalo v Barceloni, osvojil končno 35. mesto. Danes tretji dan na SP zaradi pomanjkanja vetra znova niso jadrali. Po osmih regatah je zbral 168 točk.

Med 135 tekmovalci iz 44 držav je slovenske barve zastopal tudi mladi Liam Orel, ki je končal na 120. mestu z 293 točkami.

Naslov prvaka je za svoj največji uspeh v karieri osvojil Novozelandec Thomas Saunders (23), drugi je bil mladi Irec Finn Lynch (37), ki še ni bil med prvo trojico velikih tekmovanj, tretji pa Hrvat Tonči Stipanović (65), srebrn na zadnjih dveh olimpijskih igrah. Hrvat je štirikratni evropski prvak, osvojil pa je drugi bron na SP po letu 2020 in tekmovanju v Melbournu, leta 2012 pa je bil srebrn.

“Na žalost danes nismo jadrali. S SP nisem zadovoljen. Vem in verjamem, da lahko pokažem veliko več. Splet okoliščin mi ni dopuščal, da bi bil višje. Imam še veliko rezerv, ki jim moram popraviti. Po tem prvenstvu nas novo čaka že maja v Mehiki. Iz Barcelone odhajam z dvignjeno glavo, ne z zadovoljstvom, pač pa z motivacijo za naprej. Da pokažem, česa sem zmožen. Upam tudi, da ne bomo imeli več prvenstva v takih pogojih in da bomo imeli na naslednjih regatah veliko boljše vetrovne razmere,” je pojasnil Zelko.

Zaradi pomanjkanja vetra niso tekmovali že v petek, ko se bi moralo prvenstvo začeti, ter v nedeljo. To je bilo obenem že drugo veliko tekmovanje v novem olimpijskem ciklu z vrhuncem na igrah v Parizu leta 2024.

Oktobra v Varni je bil Zelko na evropskem prvenstvu v kvalifikacijah drugi. Tako izvrstnega nastopa mu v finalu ni uspelo ponoviti, a je z 20. mestom na koncu dosegel svojo najboljšo uvrstitev na prvenstvih stare celine. Na OI je poleti v Tokiu osvojil 26. mesto.

Zelko je sicer svojo sezono ocenil kot uspešno.

“V Barceloni se nisem se počutil tako dobro kot na EP. V zadnjih dveh dnevih smo že napravili načrte za naprej. Novo sezono bom decembra začel sproščeno in neobremenjeno, ni veliko časa do novih tekem, da dvignem formo in se približam ter ostanem med najboljšimi,” je dodal Zelko.

Vir: JZS.si