Transat Jacques Vabre

Najhitrejši jadralci se bližajo cilju. Trenutno je najbliže cilju trimaran Primonial iz razreda OceanFifty. Do cilja ga loči le še 314 nmi.

ULTIM in OCEANFIFTY

Najbliže cilju sta trenutno jadralca Sebastien Rogues in Mattheiu Souben na trimaranu Primonial. Trenutno plujeta s hitrostjo 23 vozlov. Če jima bo uspelo nadaljevati v podobnem tempu, ju lahko v cilju pričakujemo konec dneva. Razred OceanFifty je plul na drugi najdaljši ruti. Pri plovbi mimo Zelenortskih otokov so morali nadaljevati s plovbo proti jugozahodu, do otoka Fernando de Noronha, nato pa ob brazilski obali nadaljevati proti Martiniku. Teoretična dolžina njihove plovbe je znašala 5730 nmi. 200 nmi za najhitrejšim v razredu OceanFifty, pluje najhitrejša ekipa v razredu Ultim. Tekmovalci v tem razredu morajo prepluti 7929 nmi.

IMOCA

Kot večino regate sta še vedno v vodstvu Franck Cammas in Charles Caudrelier na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild. Do cilja morata prepluti že 537 nmi. Pred zasledovalcema Arlelon Le Cleac'hom in Kevinom Escoffierjem na Banque Populaire XI imata trenutno 132 nmi prednosti.

Razred Imoca pluje na isti ruti kot trimarani razreda OceanFifty. Najhitrejša sta Thomas Ruyant in Lorgan Lagraviere na jadrnici LinkedOut. Do cilja ju loči še 1120 nmi. Charlie Dalin in Paul Meilhat na drugem mestu zaostajata za 92 nmi. Jeremie Beyou in Christopher Pratt na jadrnici Charal imata le 6 nmi dodatnega zaostanka. Boj za zmagovalni oder v tem razredu bo še zelo napet. Drugi jadralci v razredu zaostajajo že več kot 450 nmi. Če prva trojica ne bo imela tehničnih težav pred ciljem, potem se preostali jadralci ne bodo mogli vmešati v boj za medalje.

Ivica Kostelić jadra na regati svojega življenja

Ivica Kostelić, nekdanji hrvaški smučar, dobitnik štirih olimpijskih medalj, jadra v razredu Class40 s svojim partnerjem Callisteom Antoineom. S svojo jadrnico, Croatia Ful of Life, ki je starejše generacije jadrnic tega razreda, napredujeta odlično. Sta v vodilni skupini v razredu Class40, ki je že preplula Zelenortske otoke in se bliža sredini Atlantskega oceana. Do cilja ju loči še 1600 nmi. Ivica Kostelić, ki je začel nekoliko bolj konservativno, se je s štirinajstega mesta prebil na četrto. Včerajšnji dan in današnjo noč je jadral nekoliko slabše in svoj zaostanek za vodilno dvojico, ki je včeraj znašal 40 nmi, povečal na 80 in zdrsnil na enajsto mesto.

Včeraj je sporočil z jadrnice:

»Nikoli si nisva mislila, da se bova povzpela tako visoko na lestvici. Zelo vznemirljivo je jadrati z najhitrejšimi jadralci v razredu, ki imajo novejše jadrnice. Pri plovbi mimo Portugalske sva strgala spinaker. Pričakovala sva, da se lahko zgodi kaj takega, zato sva s seboj vzela še rezervnega. Najina stara jadrnica pluje zelo dobro.«