Transat Jacques Vabre, Primonial

Prvi trije trimarani iz razred OceanFifty so že prečkali Atlantik in pristali v pristanišču Port de France na otoku Martinik. Najhitreje je regato zaključil trimaran Primonial, ki sta ga krmarila skiper Sebastien Rouges in koskiper Matthieu Souben.

Najhitrejša jadralca v razredu OceanFifty sta za letošnji Transat Jackues Vabre potrebovala 15 dni 13 ur 27 min in 14 s. Dvojico na trimaranu Koesio sta prehitela za 2 uri in pol. Z dodatno uro in 20 min zaostanka je v cilj priplul še trimaran Leyton. Jadralci v razredu OceanFifty so letos pluli po drugi najdaljši ruti. Namesto najkrajšega prečkanja Atlantika od Zelenortskih otokov do Karibov, so morali zapluti do otočka Fernando de Noronha ob brazilski obali. Prepluti so morali 5730 nmi, ker je kar 1200 nmi več, kot je običajna pot klasičnega Transtata Jacques Vabre.

Ultim

Katamarani v razredu Ultim morajo prepluti najdaljšo pot, skoraj 8000. Najhitrejša jadralca Franck Cammas in Charles Caudrelier na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild sta 50 nmi red ciljem. Plujeta s hitrostjo 15 vozlov. V cilju ju lahko pričakujemo okrog 16. ure po našem času. Z zaostankom 127 nmi na drugem mestu plujeta Armel Le Cleac'h in Kevin Escoffier na trimaranu Banque Populaire XI. Trenutno je njuna hitrost plovbe več kot 27 vozlov. Le 10 nmi za njima plujeta Francois Gabart in Tom Laperche na SVR Lazartigue. Njuna hitrost plovbe znaša skoraj 32 vozla in se nevarno približujeta vodilni dvojici. Kdo bo stal na kateri stopnički v razredu ULTIM, še zdaleč ni odločeno.

IMOCA

Thomas Ruyant in Morgan Lagraviere na LinkedOut sta svojo prednost v razredu IMOCA še povečala. Charlie Dalin in Paul Meilhat na jadrnici Apivia zaostajata že 162 nmi. Jeremie Beyou in Christopher Pratt na jadrnici Charal imata trenutno že 240 nmi zaostanka. Plujeta na tretjem mestu. Pred zasledovalcema na jadrnici Akrea Paprec imata 430 nmi prednosti. Če bo vodilna trojica nadaljevala v tem tempu in ne bo prišlo do tehničnih okvar, so stopničke v razredu IMOCA že oddane. Vodilna dvojica na LinkedOut pluje mimo severovzhodne obale Brazilije. Do cilja ju loči le še 620 nmi. Napredujeta s hitrostjo dobrih 12 vozlov.