Včeraj se je pred španskim pristaniščem Alicante odvil prolog, predstavitvena regata letošnjih ekip, ki bodo v nedeljo 15.1.2023 odplule okoli sveta.

Nedeljsko regato je zaznamoval šibak veter. Ker pet ekip razreda VOR65 ni priplulo do cilja.

V razredu IMOCA se je na regatnem polju pred Allicantom najbolje odrezala ekipa Malizia. Najhitreje je pričela francoska ekipa Biotherm pod vodstvom skiperja Paul-a Meilhat-a. Ekipa 11th Hour Racing Team (ZDA) pod vodstvom Simona Fisherja se je odločila za manjše prednje jadro J2. Jadrnica, ki ima vgrajena hidrokrila, si je do prvega obrata priborila prednost pred vsemi ekipami. Po prvem obratu sta napadli ekipi Team Holcim-PRB in Guyot Environnement - Team Europe. Izvedli sta hitro prečenje in si zagotovili vodstvo na drugem obratu. Kevin Escoffier  in njegova posadka na jadrnici Holcim se je uspela po obratu zavihteti v vodstvo in si nabrati nekaj prednosti pred zasledovalci. Nato pa je na regatnem polju prišlo do spremembe vetrovnih pogojev. Ekipam v ospredju je zmanjkalo vetra, ekipam na začelju pa je začelo pihati iz različnih smeri. Ekipa Malizia je odlično izkoristila pogoje in se ponovno zavihtela na vrh. Svojo prednost pred zasledovalno ekipo 11th Hour Racing Team je uspela zadržati do cilja in si priborila prvih pet točk v razvrstitvi priobalnih regat. Na tretje mesto je priplula ekipa Biotherm, na četrto pa je priplula Guyot environnement. Ekipa Holcim-PRB ni zaključila regate, zaradi česar ni osvojila nobene točke.

Manj sreče z vetrom je imela flota jadrnic VOR65. Edina ekipa, ki je priplula skozi cilj je WindWhisper, ki jo krmari Španec Pablo Arrarte. Ostale ekipe so zaradi pomanjkanja vetra preveč zaostale na regatnem polju in niso uspele pripluti v cilj v 15 minutah po prihodu zmagovalne ekipe v cilj. Ekipa WindWhisper Racing Team si je prislužila 6 točk, ostale ekipe pa so ostale praznih rok.

Regata The Ocean Race se nadaljuje v nedeljo. Vseh enajst ekip se bo podalo na prvo oceansko etapo. Iz Mediterana se bodo skozi giblartarsko ožino pognali v Atlantski ocean. Cilj prve etape bo na Zelenortskih otokih. Prepluti bodo morali 1.900 navtičnih milj oziroma 3.519 km. Prenos regate bomo prenašali v živo na naši spletni strani.

Posnetek uvodne regate - Alicante

Foto: © Sailing Energy / The Ocean Race