The Ocean Race, Alicante

Ekipa Viva la Mexico je prva ekipa, ki je bila prisiljena prekiniti tekmovanje na regati The Ocaen Race.

Skiper jadrnice Viva La Mexico, Erik Brockmann je v organizacijski odbor regate sporočil žalostno vest: »Regato moramo prekiniti. Strgalo se nam je glavno jadro. Odpluli bomo proti kraju Almeria in preverili kakšne so naše možnosti. Vsi člani posadke so varni in zdravi.«

Ekipa Viva La Mexico je plula v veter, ki je pihal s hitrostjo 30 vozlov, sunki pa so bili še močnejši. Jadro se jim je strgalo približno 2 nmi (45 km) od kraja Almeria na jugu Španije.

The Ocean Race, Alicante

V nedeljo sta obe floti jadrnic IMOCA in VOR65 pričeli letošnjo regato The Ocean Race. Izpred pristanišča Alicante so se podali na plovbo proti jugozahodu, proti Gibraltarski ožini. Po 21 urah plovbe je na prvem mestu v skupini ekipa 11th Hour Racing Team. Ekipa Holcim-PRB zaostaja le 1 nmi, Guyoz environnement – Team Europe na tretjem pa 8,2. Najpočasneje napreduje ekipa Biotherm, ki ima 20 nmi zaostanka. Do cilja etape, ki je na Zelenortskih otokih, jih loči še 1689 nmi.

Vodilna ekipa v razredu VOR65 je WindWhisper Racing Team, ki zaostaja 5 nmi za najhitrejšo v razredu IMOCA. Na drugem mestu pluje Mripuri Fundation Racing Team z zaostankom 4 nmi. Austrian Ocean Racing powered by Team Genova pluje na trethjem mestu, tik za njimi pa še ekipi Team JAJO in Ambersail2. Vse tri ekipe imajo zaostanek med 5 in 6 nmi.

Ekipi WindWhisper Racing Team in Ambersail plujeta v močnih zahodnikih, ki dosegajo hitrosti 30 vozlov. Ostale ekipe so se odločile za plovbo bliže španski obali, kjer so vetrovi šibkejši in dosegajo hitrosti le do 20 vozlov. Do gibraltarske ožine, kjer se bodo srečali z gostim navtičnim prometom jih loči še 120 nmi plovbe v veter.

Skupna razvrstitev

  IMOCA Priobalne regate Etape Skupaj
1 Team Malizia 5 0 5
2 11th Hour Racing Team 4 0 4
3 Biotherm 3 0 3
4 GUYOT environnement - Team Europe 2 0 2
5 Holcim - PRB 0 0 0
         
  VO65  Priobalne regate Etape   Skupaj
1 WindWhisper Racing Team 6 0 6
2 Austrian Ocean Racing powered by Team Genova 0 0 0
3 Viva México 0 0 0
4 Ambersail 2 0 0 0
5 Mirpuri Foundation Racing Team 0 0 0
6 Team JAJO 0 0 0