Jadralci na regati The Ocean Race plujejo v Atlantiku. Severovzhodni veter, ki dosega hitrosti okrog 20 vozlov, zagotavlja visoko hitrost plovbe celotne flote proti cilju, pristanišču Mindelo na Zelenortskih otokih.

Deset izmed enajstih jadrnic pluje v Atlantiku. Skozi Gibraltarsko ožino v Atlantik pluje le še jadrnica Viva Mexico, ki je morala zaradi strganega glavnega jadra opraviti zasilni pristanek v Almeri v Španiji.

IMOCA

V skupini IMOCA, kjer tekmuje 5 jadrnic je najhitrejša ekipa Holcim – PRB. Plujejo mimo kanarskih otokov. Plujejo v vetru, ki piha s hitrostmi med 15 in 20 vozli in omogoča plovno s hitrostjo dobrih 20 vozlov. Ponoči so pluli izjemno dobro. Včerajšnji zaostanek, ki je znašal 5 nmi za trenutno drugo uvrščeno ekipo 11th Hour Racing Team, so preko noči nadoknadili in si do jutra pripluli prednost 20 nmi. Na tretjem mestu pluje ekipa Malizia, ki pa zaostaja že 100 nmi. Še dobrih 50 nmi je večji zaostanek ekip Biotherm in Guyot Environnment – Team Europe. Vodilni v skupini IMOCA morajo do cilja prepluti še dobrih 700 nmi.

VOR65

Skupina VOR65 pluje 100 nmi za floto jadrnic IMOCA. Trenutno je najhitrejša ekipa WindWhisper Racing Team. V zadnjih 24 urah je svojo prednost pred zasledovalci se povečala. Pred ekipo  Team JAJO imajo že 37 nmi prednosti. Na tretjem mestu z zaostankom 56 nmi pluje ekipa Mirpuri Fundation Racing Team.  

Kevin Escoffier, ki vodi ekipo na jadrnici Holcim-PRB, pluje najbolj zahodno, najgloblje v Atlantiku. Ekipa Malizia, ki jo vodi Boris Herrmann pluje bolj vzhodno, najbliže najkrajši poti do cilja. Z njegova jadrnice se je oglasil Will Harris: »Misilim, da sem na zaslonu opazil, da plujemo s hitrostjo 33,7 vozla. Plujemo izredno hitro. Uživamo v plovbi v isti smeri. Stalno prečenje v Gibraltarski ožini je bilo zelo naporno. Veselimo se prihoda v cilj, ki ga bomo dosegli v nekaj dneh.«

Plovba vodilne ekipe Holcim - PRB posneta z dronom

Popravilo jadra med plovbo na jadrnici GUYOT

Foto: Julien Champolion - polaRYSE / Holcim - PRB