Ekipa Holcim-PRB, ki jo vodi prekaljeni jadralec Kevin Escoffier je najhitreje zaključila prvo etapo letošnje The Ocean Race. Ciljno črto pred pristaniščem Mindelo na Zelenortskih otokih je prečkala ob 2:01:59 ponoči.

Kevin Escoffier je s svojo ekipo vodil večino prve etape regate, ki se je pričela pred mestom Alicante v Španiji. Vodstvo so si zagotovili drugi dan regate, ko so se z ekipo 11th Hour Racing Team pluli mimo španske obale. Močni zahodniki so na obeh jadrnicah povzročali probleme. Ekipi 11th Hour Racing Team se je strgalo glavno jadro, ki so ga morali popraviti med plovbo. Escoffier in ekipa so izkoristili trenutek in se zavihteli na prvo mesto. Svojo vodilo pozicijo so uspešno branili vse do cilja etape.

Kevin Escoffier je po prihodu v cilj povedal: 

»Popravila, ki smo jih izvedli med plovbo so bila uspešna. Nekaj malenkosti bomo morali še preveriti. Celotno plovilo bomo pregledali. Predvsem bomo pozorni na vse pritrditvene točke. Močni vetrovi, ki so pihali pred v Mediteranu, so močno obremenili plovilo. Prepričani smo, da nam bo uspelo popraviti vse, preden bomo morali izpluti z Zelenortskih otokov.«

Ekipa 11th Hour Racing Team, ki jo vodi Charlie Enright, je imela pred Zelenortskimi otoki  slabih 50 nmi zaostanka. V cilj so pripluli 2 uri in 50 minut kasneje. Kot tretje je cilj dosegla ekipa Malizia. Ciljno črto so prečkali zjutraj ob 7.35 uri, 5 ur in 34 min za zmagovalci.

V skupini IMOCA sta na Atlantiku še dve ekipi. Biotherm mora do cilja prepluti še 190 nmi, najpočasnejša ekipa Guyot pa še dobrih 50 več. Obe plujeta s hitrostjo okrog 18 vozlov, hitrost približevanja cilji pa znaša 10 vozlov.

VOR65

V razredu VOR 65 so še vse ekipe na Atlantiku. V vodstvu je ekipa WindWhisper Racing team, ki ga vodi skiper Pablo Arrate. 50 nmi za njimi je ekipa Jajo, tretjeuvrščena Mirpuri Fundation Racing Team pa zaostaja 125. Vodilna ekipa mora do cilja prepluti še 90 nmi. Cilju se približujejo s hitrostjo 17 vozlov.

Foto: Sailing Energy / The Ocean Race