The Ocean Race 2023

Ekipa Viva Mexico je zadnja, ki je uspešno priplula na Zelenrtske otoke in se uvrstila ne peto mesto v razredi VOR65.

Jadralci so ciljno črto prečkali nekaj minut pred 02.00 uro ponoči. Za plovbo od španskega Alicanteja so potrebovali 8 dni 13 ur 50 min in 25s. Njihov rezultat bi moral biti bistveno boljši. Zaradi okvare glavnega jadra, so se bili prisiljeni ustaviti v španski Almerii. Postanek je trajal skoraj dva dni, kar se pozna tudi pri njihovem končnem rezultatu.

Skiper ekipe Viva Mexico, Brockmann, je po prihodu v cilj povedal: »Ko smo po postanku ponovno pričeli jadrati, smo morali spremeniti svojo mentaliteto. Jasno je, da močno zaostajamo za drugimi. Imeli smo možnost, da jadramo hitro. Priložnost smo izkoristili in izkušnje uporabili v prihajajočih etapah. Navajen sem jadranja v Tihem oceanu. Pogosto plujem iz zahodne Amerike proti Hawajem. Naša plovba me je močno spominjala ne moje pretekle plovbe. Vsak dan ej bilo malo topleje. Imeli smo odlične vetrove. Pihalo je med 15 in 25 vozli in to v krmo. Nekaj dnevna plovba do tu je bila odlična.

Druga etapa regate se prične že jutri.

V sredo, 25.1.2023 se prične druga etapa. Jadralci bodo z Zelenortskih otokov odpluli proti južnoafriškemu pristanišču Cape Town. To bo že 12 postanek regate v tem ikoničnem mestu na jugu afriške celine. Po prihodu v cilje etape, bodo plovila dvignili iz vode. V Cape Townu bo namreč eden izmed treh postankov na regati, kjer bodo potekala obširnejša vzdrževanja plovil.

Direkten prenos regate si boste lahko ogledali na naši spletni strani.

 Trenutni rezultati

IMOCA   1. etapa Skupaj
1 Holcim - PRB 5 5
2 11th Hour Racing Team 4 4
3 Team Malizia 3 3
4 Biotherm Racing 2 2
5 GUYOT environnement - Team Europe 1 1
       
VO65   1. etapa Skupaj
1 WindWhisper Racing Team 6 6
2 Team JAJO 5 5
3 Austrian Ocean Racing powered by Team Genova 4 4
4 Ambersail 2 3 3
5 Viva México 2 2
6 Mirpuri Foundation Racing Team 0 0

 

Foto: The Ocean Race