Lina Sorta, Filip Valjavec, Val Grbec, Kristian Petaros, Filip Luka Butinar

Danes se je v španski Costa Bravi začelo svetovno prvenstvo razreda optimist, na katerem se meri 259 mladih jadralcev iz kar 57 držav, med njimi tudi pet slovenskih, vsi prihajajo iz JK Pirat: Lina Sorta, Filip Valjavec, Val Grbec, Kristian Petaros ter Filip Luka Butinar.

Spremlja jih trener Luka Domjan, ki nam je pred nastopom povedal:

"Danes se začenja 2023 edicija svetovnega prvenstva v optimistu, kjer bo IODA praznovala 50 obletnico. Opravili smo dva treninga in se spoznali z novimi pogoji, nato ponosno pomahali s slovensko zastavo na otvoritvi prvenstva. Naša ekipa je mlada, ampak pogumna. Poskusili bodo dati vse od sebe, brez velikih pričakovanj. Kot vedno je SP dolg dogodek, h kateremu bo treba pristopiti iz dneva v dan."

Danes so vse štiri skupine odjadrale po dve regati. Naš najvišje uvrščeni jadralec je Filip Luka Butinar na 27. mestu, prijadral je 5. in 17. mesto v skupini. Sledi mu Lina Sorta, ki je bila 10. in 18. v skupini in je po prvem dnevu skupno 36. Na 38. mesto se je uvrstil Val Grbec (12. in 17. mesto v skupini), Filip Valjavec je 83. (30. in 14. mesto v skupini), Kristian Petaros pa prvi današnji dan zaključuje na 159. mestu (40. in 37. mesto v skupini).

Prvenstvo se je danes začelo z regatami za posamično uvrstitev, torek in sreda sta namenjena ekipnim regatam, z zadnjimi plovi in razglasitvijo najboljših na svetu pa se bo končalo v soboto, 24. junija. 

Vir: JZS