Samo Žvan, Generali

Minuli vikend so velike jadrnice odjadrale tradicionalno regato med Miljami/Muggia in Portorožem. V soboto iz Italije v Slovenijo, v nedeljo nazaj. Oba dneva sta postregla z zahtevnimi pogoji. Sicer lepo poletno vreme je spremljal šibek veter, ponekod na regatnem polju tudi brezvetrje.

Oba dneva so vrh razvrstitve krojile slovenske posadke. Na sobotni etapi sta se v prvem delu regate v vodstvu izmenjevali jadrnici Adriatic Europa (Dušan Puh, JK Pirat Portorož) in Generali (Samo Žvan, JD Mariborčanka). V drugem delu regate je v stabilnejših vetrovnih razmerah bolje odjadrala daljša, Adriatic Europa, in zmagala. Generali ji je sledila na drugem mestu, na tretjem pa Riedl Aerospace s krmarjem Urošem Žvanom (JK Skipper Maribor). Tako so po polovici odjadrane regate celoten oder za zmagovalce zasedale slovenske ekipe.

Nedeljska etapa nazaj proti Miljam se je začela podobno, kot sobotna. V začetnem delu sta se znova izmenjevali v vodstvu Adriatic Europa in Generali. Tokrat je posadka jadrnice Generali, predvsem v popolnem brezvetrju okrog obračalne boje, ki je bila potopljena v morju pod izolsko bolnico, sprejela nekaj boljših taktičnih odločitev. Po prednosti, ki jo je pridobila z njimi, je na koncu prečila ciljno črto pred pristanom miljskega jadralnega društva s precejšnjo razliko in s tem tudi postala skupna zmagovalka regate v absolutni konkurenci.

Samo Žvan, Generali

Uvrstitve slovenskih jadrnic v absolutni razvrstitvi: 1. mesto Generali, Samo Žvan, JD Mariborčanka (tudi 1. mesto v skupini Regata maxi); 2. mesto Adriatic Europa, Dušan Puh, JK Pirat Portorož (in 1. mesto skupina Libera 1); 4. mesto Riedl Aerospace, Uroš Žvan, JK Skipper Maribor (3. mesto Libera 1); 10. mesto Daphne, France Mihelič, YCP (1. mesto Potovalne charli+delta); 11. mesto Solaria, Luca Babnik, AJK FPP (1. mesto Regata delta); 14. mesto Aurora Pirnar, Igor Orlov, JK Nasa (2. mesto Potovalne charli+delta); 28. mesto Lepa, Miha Kavčič, JK Fireball (1. mesto Ragata foxtrot). V kategoriji ORC je, sicer med samo tremi konkurenti, slavila jadrnica Članica, Tomaž Virnik, JK Ljubljana.

Vir: JZS; foto: Diana Marsi, Gianpiero Pelos / CDV Muggia/Milje