Uroš Kraševac, Ashika Sailing

Uroš Kraševac je oceanski jadralec iz Slovenske Bistrice, ki je kot četrti Slovenec nastopil na znameniti regati za solo jadralce Mini Transat. Uroš je ciljno črto pred otokom Guadeloupe v francoskih Antilih prečkal v nedeljo, 12. novembra 2023, ob 4:13:08 po našem času.

Osvojil je skupno peto mesto, kar je najboljši slovenski rezultat v oceanskem regatnem jadranju, hkrati pa je bil med 90 jadralci tudi najboljši »začetnik«, torej najboljši jadralec, ki je prvič prečkal Atlantik. Njegov skupni čas Mini Transata je 24 dni, 13 ur in 11 minut. Jadral je na 6,5 m dolgi jadrnici razreda Mini650 z imenom Ashika II, ki spada v najmanjši razred za tekmovanja na odprtem morju.

Na prvi etapi, ki se je začela 24. septembra pred francoskim pristaniščem Les Sables d´Olonne in se je za Uroša končala po 9 dneh, 22 urah, 18 minutah in 43 sekundah pred Santa Cruzom na Kanarskem otoku La Palma, je osvojil šesto mesto in za zmagovalcem zaostal le dobri dve uri in pol! Na drugi etapi, ki se je začela 28. oktobra in je potekala med Santa Cruzom in mestom Saint Francois na Guadelupu v Francoskih Antilih, je po nekaj dneh plovbe vodil in vodstvo uspešno branil tri dni zapored! Ker je jadranje tehničen šport in oprema trpi velike obremenitve, se je zgodilo, česar smo si najmanj želeli.

»Ravno sem se po 15-urni izmeni na krmilu odpravljal spat, ko sem s premca zaslišal glasen pok. Zlezel sem nazaj na krov in opazil, da genaker ter kosnik (penon) prosto opletata po zraku. Ugotovil sem, da je popustilo vpetje na dnu premca, ki vleče kosnik navzdol. Pri koncu z močmi sem se vseeno lotil popravila, ki se je izkazalo za precej zahtevno. Od izmučenosti sem v nekem trenutku celo zaspal v majhnem »crash-box« prostoru v premcu.«, je povedal Uroš

Popravilo je trajalo skoraj cel dan in tudi po tem je Uroš previdno obremenjeval jadrnico, kar pomeni, da je jadral precej počasi in tako izgubil nekaj mest. Vseeno je s svojo borbenostjo in trmoglavostjo uspešno zaključil svoje prvo prečenje Atlantika in dosegel vrhunski rezultat. Še posebej glede na starost njegove jadrnice, ki nosi letnik izdelave 2009, medtem ko vsi štirje jadralci pred njim jadrajo na leto ali dve starih jadrnicah, ki so precej modernejše in hitrejše oblike. V seštevku obeh etap je prejadral 4628,6 nm in pravi, da to ni njegova zadnja udeležba na Mini Transatu. S pomočjo svoje kopenske ekipe in enega izmed najboljših jadralskih meteorologov Jureta Jermana napoveduje naskok na sam vrh na Mini Transat 2025. Gremo, pohorski viking!