Osmina finala zlatega pokala SSL se ni začela po slovenskih željah. V predstavi polni nihanj, ki jih lahko pripišemo menjavam v posadki, so Krpani osvojili četrto mesto.

Slovenija je prvo tekmo tretjega kroga začela v postavi Vasilij Žbogar, Branko Brčin, Karlo Hmeljak, Miha Truden, Mitja Beltram, Sebastian Prinčič, Vid Jeranko, Liam Orel in Matej Planinšič. V floti štirih jadrnic je bila slovenska izbrana vrsta najtežja in to slabost je šibak veter hitro razkril.

Pozna se tudi utrujenost, saj je za slovenskimi jadralci že osem tekmovalnih dni. Zato je kapetan ekipe, Vasilij Žbogar, ponudil priložnost za nastop trem novim članom; izkušenemu Karlu Hmeljaku je prepustil krmilo, Liamu Orlu je poveril položaj ob jamboru, Mateju Planinšiču pa odgovorno delo na premcu.

»Kot vsi začetki na tem pokalu je bil tudi uvodni plov tretjega kroga za Krpane težak. Na krovu smo imeli tri menjave in nismo delovali najbolj usklajeno. Borili smo se, da bi ostali v igri, toda v tej fazi tekmovanja se vsaka najmanjša napaka pozna, pa tudi šibak veter nam ni bil v pomoč. Zvečer smo se pogovorili kaj bomo v naslednjem plovu popravili in cilj je, da nastope stopnjujemo in se uvrstimo v četrtfinale,« je prvo v nizu štirih regat tretjega kola analiziral Vasilij Žbogar.

Gladko ni šlo niti nasprotnikom. Portugalci so na polovici dirke prejeli kazenski obrat zaradi prepoznega spravila poševnika, Švedi, ki so ob tej priložnosti prevzeli vodstvo, pa so prednost zapravili še v isti stranici. Tudi Francozi v svojem debiju na zlatem pokalu SSL niso prepričali in bodo tako kot Krpani potek tretjega kroga skušali spremeniti v svoj prid danes ob 11.30 po slovenskem času.

VRSTNI RED: 1/8 finala, 4. skupina, 1 regata

  1. POR 4 točke
  2. SWE 3 točke
  3. FRA 2 točki
  4. SLO 1 točka

 

Direkten prenos današnjih plovov (začetek ob 11.15)