Beneteau Flyer 7 Sundeck

Ladjedelnica Beneteau je razširila svojo paleto plovil Flyer in dodala novinca z oznako Flyer 7, ki je na voljo v različici SunDeck in SpaceDeck.

Beneteau Flyer 7 SunDeck je moderno družinsko plovilo za dnevne izlete. V premcu elegantnega gliserja je prostorna sončna ploščad, pod katero se skriva kabina. Flyer 7 se lahko iz običajnega dnevnega čolna spremeni v gliser za krajša križarjenja.

Konzola je centralna. Prehod na premec je na obeh bokih. Krmarsko mesto je na desni strani konzole, v levem delu pa so vrata za vstop v podpalubje. Za krmarja in sopotnika sta na voljo dva izjemno prilagodljiva sedeža. Nastavljiva sta po višini in imata preklopno sedišče, ki zagotavlja stabilno plovbo tako v sedečem kot tudi v stoječem položaju. Za druge potnike je na krmi prostorna klop, v boku plovila pa dodatna zložljiva klop, na katero se lahko namestita dve osebi.

Krmarska konzola je obdana z vetrobranskim steklom, ki poskrbi, da sta krmar in sopotnik zaščitena pred vetrom tudi pri hitri plovbi. Steklo je v celoti obdano z ograjo iz nerjavnega jekla v standardni različici ali črno v primeru izbire opreme Elegance.

Podpalubje je skromno, a optimalno izkoriščeno. V kabini lahko udobno prespita dve osebi. Prostora je dovolj tudi za namestitev kemičnega WC-ja.

Flyer 7 ima patentiran Airstep 2 trup. Med glisiranjem se med trupom in vodo ustvarja oblak mehurčkov, ki zmanjšujejo trenje, zaradi česar plovilo pluje hitreje in porabi manj goriva. Flyer 7 v dolžino meri 6,41 m. Nanj lahko namestite zunajkrmni motor z močjo do 200 KM.

Test plovila

Ko stopimo na čoln, takoj dobimo občutek, da gre za zelo kompakten in trdno grajen gliser. Testna različica je bila opremljena z najmočnejšim dovoljenim motorjem Suzuki z 200 KM. Pri počasni plovbi iz marine Izola motor deluje izjemno tiho in ne povzroča tresljajev. Pred marino piha jugo s hitrostjo okrog 10 vozlov. Z oddaljenostjo od obale nekoliko narašča in dviguje valove do višino 0,75 m. Ko se oddaljimo od obale, pospešimo in izvedemo več hitrih zavojev. Gliser je izjemno agilen. Na vse ukaze se odziva izjemno hitro. Plovba z njim je udobna kljub valovom. Je izjemno športen in energičen čoln.

V času testa sta bili na krovu dve osebi. Plovilo je izglisiralo v petih sekundah, najvišjo hitrost plovbe, ki je znašala 36 vozlov, pa je doseglo v 18 s. Optimalna hitrost plovbe je med 22 in 27 vozli, ko plovilo potroši približno 1 l goriva na prevoženo navtično miljo. Pri najvišji hitrosti plovbe 36 vozlov je poraba goriva znašal 68 l/h oziroma 1,88 l/nmi.

Gliser je odličen dnevni čoln, ki se lahko hitro prelevi v čoln za krajše križarjenje. Dve osebi bosta brez težav v njem prenočili v zalivu. Zaradi svoje športnosti in agilnosti pa je izjemno primeren tudi za navdušence nad vodnimi športi. Smučanje ali deskanje na vodi, vlečenje raznih tub in drugi vodni športi so mu pisani na kožo.

Tehnični podatki:

  • Dolžina čez vse: 6.41 m
  • Dolžina trupa: 6.13 m
  • Širina: 2.45 m
  • Teža praznega plovila: 1473 kg
  • Rezervoar goriva: 170 l
  • Rezervoar sladke vode: 50 l
  • Moč motorja: 200 KM (največ)
  • CE Certifikat: C8 / D9

Več informacij o plovilu pri slovenskem uvozniku Beneteau, As Boats d.o.o.