Test: Alfastreet 23 Evolution

Alfastreet 23 Evolution je najbolj priljubljen model sežanske ladjedelnice. V letošnjem letu je doživel korenito preobrazbo. Izkoristili smo priložnost in preizkusili plovilo v novi preobleki.

Alfastreet 23 Evolution je 7 m dolg sodoben, luksuzen in kompakten gliser. Že na prvi pogled deluje robustno, izbrani materiali, končna dodelava in detajli pa izžarevajo eleganco, prestiž in ekskluzivnost.

Kot smo vajeni pri plovilih Alfastreet, se tudi nova 23 Evolution spogleduje s prihodnostjo. Plovilo je zasnovano vizionarsko in omogoča namestitev vgrajenega električnega motorja, vgrajenega motorja na notranje zgorevanje ali pa zunajkrmnega motorja.

Dnevni izleti in krajša križarjenja

Test: Alfastreet 23 Evolution

Alfastreet 23 Evolution lahko na krov sprejme osem oseb. V premcu je prostorna kabina, v kateri lahko udobno prespita dve osebi, dodatni dve ležišči pa je možno pripraviti na krovu. Plovilo ima vgrajen tudi mornarski WC in priročno kuhinjo, v kateri lahko pripravimo topel obrok. Gliser se lahko iz plovila namenjenega dnevnim izletom v bližnji zaliv hitro prelevi v plovilo namenjeno krajšim križarjenjem. Njegovo izjemno praktičnost dopolnjuje tudi patentirana tehnologija dvižne trde strehe, ki jo poganja hidravlika. Med bivanjem na krovu zagotavlja zaščito pred močnim poletnim soncem, udobno prenočevanje na krovu in zaščito pred dežjem, če nas bo presenetila nevihta. Hidravlična streha pokaže svojo praktičnost, tudi ko plovilo uporabljamo za dnevne izlete. Ko se zvečer vrnemo v pristan, s pritiskom na gumb streho spustimo na višino krova plovila in ga na ta način zaščitimo in pospravimo. Zjutraj nas bo pričakal pokrit in s pritiskom na gumb bo v vsega 30 s pripravljen za ponovno plovbo.

Test plovila

Gliser Alfastreet 23 Evolution smo testirali pred izolsko marino. Gliser je bil opremljen z vgrajenim motorjem Mercruiser 4,5 l, ki razvije 250 KM (184 kW). Na plovilo je sicer dovoljeno namestiti tudi močnejši motor vse do moči 300 KM (220 kW), a že po prvi plovbi hitro ugotovimo, da je izbrana različica za ta vsega 2100 kg težak gliser povsem dovolj. Za pogon je poskrbela Mercriserjeva pogonska noga Bravo Three z nameščenima dvema obratno rotirajočima propelerjema. Med testom so bile na krovu štiri osebe, rezervoar za gorivo je bil napolnjen do tri četrtine.

Iz marine smo izpluli v lepem sončnem vremenu. Na odprtem je pihal šibak veter, ki ni dvigoval valov. Ko izglisiramo, se takoj pokažejo hidrodinamične lastnosti trupa plovila. Izjemno dolga vodna linija daje občutek plovbe na daljšem in večjem plovilu. Glisiranje je udobno že pri hitrosti 20 vozlov. Krmarjenje je izjemno natančno in enostavno. Na vsak premik krmila se odziva zelo hitro. Ostro zavijanje in hitre spremembe smeri so mu pisane na kožo. Zaradi mirnega morja smo bili omejeni pri obnašanju na valovih. Največji val, ki ni meri dosti več od pol metra, je v času testa povzročalo le sestrsko plovilo Alfastreet 28, čez te valove je plul izjemno gladko. Oblika premca je zasnovana tako, da zareže val. Plovilo se zato na valu ne dviguje visoko in posledično ne prihaja do nabijanja. K udobni plovbi nedvomno pomaga tudi robustna zasnova plovila in njegov kompakten trup.

Zmogljivost in poraba

Motor pri nizkih obratih deluje zelo tiho in plovba je izjemno udobna. Do hitrosti 6 vozlov plovilo potroši približno 1,5 l goriva na prepluto miljo. Ko dodamo plin in motor doseže 2500 obratov, plovilo izglisira. Zelo hitro doseže potovalno hitrost, ki se začne že pri dobrih 18 vozlih. V območju med 3000 in 3500 obrati v minuti plovilo pluje idealno. Poraba znaša manj le okrog 1,5 - 1,7 l na prepluto miljo. Če ročico plina potisnemo do konca, se motor zavrti na dobrih 4750 obratov. Hitrost naraste na 33 vozlov, poraba pa se poveča za približno 2,3 l na prepluto miljo.

Porabo in hitrost plovbe smo izmerili v celotnem obsegu vrtljajev motorja. Izmerili smo čas potreben za izglisiranje in čas potreben za dosego največje hitrosti plovbe. Vse si lahko ogledate v videu.

Plovba s stilom

Alfastreet 23 Evolution ni le čoln. Je kompakten gliser primeren za dnevne izlete in krajša križarjenja, namenjen je tistim, ki radi plujete s stilom. Z inovativnimi rešitvami, izborom najkakovostnejših materialov izjemno kvalitetno izdelavo zagotavlja izjemno visoka raven kakovosti bivanja na krovu. Z domišljenim razporedom elementov omogoča tekoče, hitro in enostavno prehajanje med premcem in krmo. Unikatna razporeditev prostora na krovu z dvema bočno nameščenima klopema in centralno postavljeno mizo pa zagotavlja izjemen prostor za druženje z družino ali prijatelji.

Videoposnetek testa